Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-corona-sankte-sajten-som-inte-fick-haverera/

Ledare

Erik Helmerson: Corona sänkte sajten som inte fick haverera

Foto: Folkhälsomyndighetens hemsida

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten skärpte riskbedömningen om coronaviruset kraschade myndighetens sajt. Inte bra i en tid då vi måste undvika onödig rädsla. 

Tycker ni fortfarande att vi inte ska vara oroliga?

Frågan ställs sarkastiskt på Twitter efter att Folkhälsomyndigheten på tisdagen höjt risken för smittspridning av det nya coronaviruset till ”mycket hög”. Detta sedan allt fler svenskar smittats inom landet, och ett fåtal blivit sjuka utan att man vet varifrån smittan kommit.

Svaret på frågan är väl att det beror på hur man definierar ”orolig”. 

Att göra en adekvat riskbedömning och anpassa åtgärder efter den – att inte stoppa huvudet i sanden – borde vara självklart. Vi har alla, myndigheter som medborgare, en plikt att göra vad vi kan för att hjälpa till att hålla coronaviruset i schack. 

I tider som dessa är det extra viktigt att kunna och våga lita på myndigheterna.

Det innebär bland annat att hela tiden vara beredd att fatta svåra beslut: När är det dags att börja ställa in större evenemang och sammankomster? Vid vilket tillfälle måste vi i stor skala stänga institutioner som skolor och universitet? Finns det något skäl att mina anställda måste dyka upp på jobbet eller kan de lika bra sköta sitt arbete hemifrån?

Vad kan jag själv göra för att minimera risken att bli smittad och smitta andra? 

Däremot: Rädsla i sig är inte något att eftersträva. Uppskrämda människor handlar sällan rationellt. Och de gör ingen en tjänst genom att sprida sin rädsla till andra, tvärtom. Eller för den delen att sprida braskande information från suspekta källor.

I tider som dessa är det extra viktigt att kunna och våga lita på myndigheterna. Något som inte bidrar till det allmänna lugnet är att samhällsviktiga it-system inte håller måttet. Under tisdagseftermiddagen, ungefär samtidigt som myndigheterna höll presskonferens om det nya virusläget, kraschade Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Om den gör det nu, innan ens någon svensk dött av covid-19 – hur skulle den då klara ett scenario när vi verkligen har anledning att vara oroliga?