Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-dadet-i-huskvarna-var-inte-ett-pojkstreck/

Ledare

Erik Helmerson: Dådet i Huskvarna var inte ett ”pojkstreck”

Det som skedde här var inget pojkstreck.
Det som skedde här var inget pojkstreck. Foto: Tomas Ohlsson

Advokaten har rätt att kalla dådet mot ”Gică” i Huskvarna för ett pojkstreck. Men samhället har en plikt att svara ”Nej, detta är något helt annat”.

Erik Helmerson
Rätta artikel

Man kan med fog säga att förra veckans ord var ” pojkstreck”. Det var termen som användes av försvarsadvokaten till en av de pojkar som misstänks för att ha dödat EU-migranten Gheorghe Hortolomei Lupu, kallad Gică, i Huskvarna. 

Det handlar alltså om en 14-åring och en 16-åring. De är åtalade för att ”med sparkar och slag på huvud och kropp” ha tagit den hemlöse mannens liv. De använde också flera tillhyggen. Dödsmisshandeln var kulmen på månader av trakasserier mot honom. ”Ett pojkstreck som har gått fel”, sa advokaten.

Formuleringen väckte snabbt stor vrede. Pojkstreck förknippas rimligtvis med smällare, busringningar och ett eller annat snatteri av godis eller tobaksvaror. Inte med att systematiskt trakassera och slutligen ha ihjäl sina medmänniskor. För det beteendet finns andra ord.

Han har utsatts för handlingar som vårt samhälle aldrig, aldrig kan acceptera.

Samtidigt är det svårt att klandra försvarsadvokaten för hans ordval. Hans enda jobb i sammanhanget är att skydda sin klients intressen. Se till att klienten, i det här fallet en 14-åring, inte döms till ett hårdare straff än vad lagstiftaren avsett.

Ändå är jag glad att så många blev så arga. För precis som det är advokatens uppgift att skapa en förmildrande dimma kring en gärningsmans agerande är det omgivningens – samhällets – uppgift att vid behov se igenom molnen. Att betrakta och beskriva avskyvärda händelser för vad de är. Att säga nej, ursäkta, din förmildrande skildring är ingenting som vi bör eller kan ta hänsyn till.

I det här fallet bör vi med emfas konstatera att beskrivningarna av det som Gheorghe Hortolomei Lupu utsattes för innebär något helt annat än pojkstreck. Han har utsatts för handlingar som vårt samhälle aldrig, aldrig kan acceptera, oavsett om gärningsmannen är 14, 54 eller 94 år.

Vreden som väcktes av advokatens ord är därmed hoppingivande.