Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-det-ar-inget-vm-i-smittskydd/

Ledare

Erik Helmerson: Det är inget VM i smittskydd

En tom skolgård är det sorgligaste som finns.
En tom skolgård är det sorgligaste som finns. Foto: Henrik Isaksson/TT

Nu öppnar skolorna i många delar av världen. Kanske gjorde Sverige rätt i att inte stänga dem.

Kanske hade Folkhälsomyndigheten rätt om skolorna.

Ni minns debatten för två månader sedan: Borde Sverige göra som flera andra länder och stänga skolor för att minska coronaspridningen? Anders Tegnell var som vanligt halsstarrig i stormen: ”Den vetenskapliga litteraturen talar inte för några stora effekter. Och vi har inte sett någon gigantisk spridning i skolor någonstans i världen hittills.”

Nu får eleverna komma tillbaka i allt fler länder. Kanske borde de ha stannat i klassrummet.

Smittspridningen bland barn och unga tycks vara liten. Samtidigt är skolstängningar ett mycket stort ingrepp i samhällskroppen. Förutom att de kan orsaka problem för föräldrar som inte kan jobba hemifrån kan man inte överskatta skolans betydelse i unga människors liv. För ett barn med otrygg familjemiljö är det kanske den enda säkra platsen. Otaliga undersökningar pekar på skolgångens betydelse för en människas livschanser. Den som vill stänga skolor ska ha mycket goda skäl.

Den otydliga kommunikationen om bland annat munskydd och social distansering riskerar att stjälpa mer än hjälpa.

Kanske gjorde vi alltså rätt vägval här. Kanske. Precis som i den övriga kampen mot viruset får vi inte facit förrän om många år.

Och precis som i den övriga kampen mot viruset är det otroligt dumt att göra detta till ett VM i smittskydd. ”Sverige har den bästa strategin.” ”Nej, i själva verket är den sämst, Bulgarien däremot...” Länderna har nämligen inte en enda strategi, politiken består av många olika delar. Några, kommer det att visa sig om några år, var korrekta, andra kommer med facit i hand att ha orsakat stort lidande.

Det är inte omöjligt att det svenska smittskyddet, och därmed regeringen, kommer att underkännas på många punkter. Överdödligheten bland de äldre är skräckinjagande. Beslutet att lämna ansvar till medborgarna, och därmed lämna stora delar av samhället öppet, kan visa sig mycket kostsamt i liv och hälsa. Den otydliga kommunikationen om bland annat munskydd och social distansering riskerar att stjälpa mer än hjälpa.

Vi vet inte. Men vi kan ana att åtminstone beslutet att hålla skolorna öppna var riktigt.