Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-det-gar-inte-att-vara-politiskt-korrekt-och-samtidigt-ge-vm-till-qatar/

LEDARE

Erik Helmerson: Det går inte att vara politiskt korrekt och samtidigt ge VM till Qatar

Missar bollen: Infantino.
Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock

Det utskällda och utskrattade ”jag känner mig gay”-utspelet av fotbollspampen Gianni Infantino är en perfekt gestaltning av Fifas dubbelmoral.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

”Jag känner mig som en qatarier, som en arab, som en afrikan”, sa schweizaren Gianni Infantino. ”Jag känner mig gay, jag känner mig funktionshindrad, jag känner mig som en migrantarbetare”.

Det intressanta var att den mäktiga Fifa-ordförandens ”je suis”, efter klassiskt mönster, fick den rakt motsatta effekten. Folk tänkte bara ”tu n'es pas”. Nej, kompis, du är inte en homosexuell funktionshindrad afrikan, du är rikare än Krösus, gift med Lina och fyrbarnsförälder, och ditt migrantarbete består i att du migrerat runt världen i privata jetplan för Fifas pengar.

Och märkligast av allt: Infantino gjorde inte sitt uttalande för att visa sympati med afrikaner, hbtq-personer eller fattiga migranter. Det handlade bara om att ge sitt stöd till Fifas beslut att ge fotbolls-VM till Qatar, och att relativisera ett land där kvinnor betraktas som samhällets b-lag och det är belagt med dödsstraff att lämna islam. (Även om lagen hittills aldrig tillämpats).

Mongolerna är med samma resonemang skyldiga en fet pudel för Djingis Khan, kanske världens grymmaste imperialist.

Gianni Infantino fick omedelbart en hagelskur av kritik för sina uttalanden som gjordes på pressträffen i Doha, dagen före första avspark.

Och lika felriktad som identifikationen med funktionshindrade gästarbetare var faktiskt hans åsikt att Europa minsann borde be om ursäkt för vad kontinenten gjort ”de senaste 3000 åren”. Bland annat med hänsyn till de ”moralpredikningar” om Qatar som Fifa tvingats utstå.

Det kanske vi måste, men det gäller nog i så fall fler kulturer än de olika europeiska. Mongolerna är med samma resonemang skyldiga en fet pudel för Djingis Khan, kanske världens grymmaste imperialist. Araberna har såvitt jag kunnat inhämta ännu inte gråtande bett om förlåtelse för hur de under Muhammed och hans efterföljare erövrade de enorma landområden där de ännu sitter kvar som härskare.

Ursäkta om jag raljerar, men vi får hoppas att ursäktandet inte inskränker sig till de senaste cirka 150 åren. Då har Europa ovanligt lite att skämmas för i jämförelse. Utvecklingen av demokrati, jämställdhet, välfärdsstater, de stora friheterna – här är det snarast just länder som Qatar (som formellt avskaffade slaveriet så sent som 1952, 120 år efter britterna) som har anledning att rodna.

Ursäkta om jag raljerar, men vi får hoppas att ursäktandet inte inskränker sig till de senaste cirka 150 åren.

Man kan inte som Gianni Infantino samtidigt vara woke och berika sig på att dela ut mästerskap till förtryckarregimer. Det är en spagat som, om den utförts på fotbollsplanen, hade klyvt Infantino på hälften.

En fotbollspamp i två delar, med ett tomrum där själen borde sitta, hade i och för sig varit en perfekt symbol för Fifas dubbelmoral.

Ämnen i artikeln

Fifa
Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt