Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-det-vi-ser-i-washington-ar-ett-forsok-till-statskupp/

Ledare

Erik Helmerson: Det vi ser i Washington är ett försök till statskupp

Bild 1 av 2 Det var här vi hamnade. En Trumpdemonstrant inne i Kapitolium på onsdagskvällen.
Foto: Saul Loeb/AFP
Bild 2 av 2 Det var här vi hamnade. En Trumpdemonstrant inne i Kapitolium på onsdagskvällen.
Foto: Win McNamee/AFP

Demonstranter stormar parlamentet i Washington och ledamöterna – inklusive vicepresidenten – måste evakueras undan folkmassan.

Till mullret av ett försök till statskupp borde äntligen vettiga republikaner vakna och se vilka krafter de släppt lösa.

Om hans partivänner äntligen öppnar ögonen är det slutet för Donald Trump. Annars: en kolsvart dag för demokratin.

USA-valet 2020

Onsdagen, som skulle vara slutpunkt för den politiska epoken Donald Trump, kunde inte bli mer karakteristiskt för hans presidentskap.

På kvällen stormade alltså hans supportrar Kapitolium. Bilder pumpades ut på rena upploppsscener, med demonstranter i gatustrider mot poliser som flera gånger såg ut att bli övermannade av folkmassan.

Hans egna partikamrater, däribland vicepresident Mike Pence, måste evakueras. Det kom vittnesmål om att de var tvungna att ta på gasmasker sedan tårgas avlossats. Man såg poliser med dragna vapen i kammaren, demonstranter som lyckats ta sig ända upp i talarstolen. Det kom uppgifter om att människor blivit skjutna.

Det är mycket svårt att kalla de inblandade för annat än terrorister.

”Håll er fredliga”, twittrade Donald Trump strax före nio svensk tid. Det var så dags. Han uppmanade dem inte att lämna Kapitolium. Och bara några timmar tidigare hade han i en tweet beskrivit hur: ”Tusentals människor väller in i Washington DC. De kommer inte att tåla stölden av en jordskredsseger.”

Hans dotter Ivanka kallade i en (senare raderad) tweet demonstranterna för ”amerikanska patrioter”.

Och ända sedan valet har Donald Trumps retorik gått ut på att elda partivänner och supportrar till att med alla medel utradera det fullt legitima valresultatet.

De enda som kan glädjas över onsdagens scener från Washington är USA:s fiender.

De fyra åren med Trump fick ett passande utropstecken. Tidigare på dagen hade han av allt att döma lyckats förlora ytterligare ett val, det i Georgia. Resultatet gör att Republikanerna förlorar kontrollen inte bara över Vita huset utan också över den amerikanska senaten.

Dessutom förlorade han det som kan ha varit hans sista hopp, stödet från vicepresident Pence och den republikanska majoritetsledaren Mitch McConnell. Den senare höll på onsdagskvällen ett viktigt tal, där han tog avstånd från Trumps försök att stjäla valet:

”Det skulle skada vår republik för alltid.”

När det verkligen gällde tog de sin hand ifrån honom. Men det är obegripligt att så många republikaner så länge hållit fast vid Trump.

De enda som kan glädjas över onsdagens scener från Washington är USA:s fiender. Det är kulmen på de försök att splittra västvärlden som underblåsts i åratal av framför allt Moskva.

Ska man hitta något enda frö till optimism i onsdagens mörker är det att kravallerna förhoppningsvis leder till att fler republikaner förstår vilken väg de varit inne på. Att den polariserande retoriken, anklagelserna mot motståndarna, utfallen mot medierna, grundskotten mot demokratin har lett landet just hit, till denna punkt.

Nu måste de vettiga krafterna ta makten över det republikanska partiet – och Demokraterna måste kunna samarbeta med dem om ett nytt politiskt klimat.

Då skulle den blåslagna amerikanska demokratin kunna resa sig på... om inte nio så kanske sju.

Men först måste Donald Trump bort.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt