Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-e-cigg-ar-fint-som-snus/

Ledare

Erik Helmerson: E-cigg är fint som snus

Om du måste, så. Foto: Robert F Bukaty/AP

I stället för att frukta vad e-cigaretter kanske innehåller borde vi vara livrädda för det som faktiskt finns i en vanlig cigg. Det bästa vi kan göra för folkhälsan är att sänka skatten på allt som får folk att sluta röka tobak.

Nyhetsrapporteringen från början av september var dramatisk. ”Tre dödsfall kopplas till e-cigaretter”, skrev TT. Det handlade om USA, dödstalet i landet kom så småningom att växa till sex. ”I Sverige finns inga kända dödsfall”, följde TT upp, ”men Giftinformationscentralen följer utvecklingen nära”. 

E-cigaretterna har funnits på den europeiska marknaden i drygt tio år. Som alla unga droger omvävs den av mytspridning. Vad är det egentligen i de där apparaterna med den skumma vätskan? Något kemiskt och farligt, förstås.

Det finns flera svar. Ett är att vi inte vet exakt hur farligt det är och att det krävs mer forskning. Ett annat att vi kan vara säkra på att det inte på långa vägar är lika farligt som att röka tobak.

Fler än åtta miljoner människor världen över dör varje år av tobaksrökning. Världshälsoorganisationen WHO slår fast att det är ett av de värsta hälsohoten människan någonsin ställts inför.

Reguljära e-cigaretter hör inte ens hemma i samma division. Det visade sig nämligen snabbt att dödsfallen i USA orsakades av illegala produkter. Samma grundregel gäller för e-cigg som alkohol: dra inte i dig något som du köpt på gatan och inte vet vad det är.

Sänk skatten på snus, tuggummi, elektronik och allt annat som får folk att konsumera nikotin på andra sätt än att andas in tobaksrök.

Om alla tobaksrökare skulle börja konsumera nikotin på andra sätt, till exempel elektroniskt eller i snusform, skulle världen må ojämförligt mycket bättre. Varje brukare som avstår från e-cigg och i stället köper ytterligare ett paket Marlboro är en folkhälsoförlust. Ändå envisas regeringar med att behandla all nikotinkonsumtion på ungefär samma sätt: med skräckpropaganda, tung beskattning och diverse förbud.

Det är svårt att se andra skäl än moralism: Du skall icke droga. I stället borde man kraftigt sänka skatten på snus, tuggummi, elektronik och allt annat som får folk att konsumera nikotin på andra sätt än att andas in tobaksrök. Att förbjuda smakämnen, vars syfte är att locka unga till sådana produkter, är däremot inte alls orimligt.  

Men tänk så bra det vore om vi slutade med nikotinet över huvud taget? Ja, och så bra om vi slutade äta choklad, ha oskyddat sex och dricka vin. Men människan är en syndare och kommer alltid att ha behov av att krydda livet med diverse onyttiga substanser. Vi kan inte stoppa henne, så låt oss styra henne åt rätt håll.