Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fördöm antisemitismen – från alla håll

Bostad för en judisk politiker, Lund 2018.
Bostad för en judisk politiker, Lund 2018. Foto: Johan Nilsson/TT

Det svenska judehatet är ett gissel. Vi måste reagera lika skarpt oavsett varifrån det kommer.

När nyheten först kom hade man kunnat förvänta sig ett ramaskri i sociala medier: En bostadsbrand i Lund tros vara anlagd. I huset bor en judisk politiker. Motivet misstänks vara antisemitiskt.

Men de stora stormarna av fördömanden uteblev. Det är ett mönster som numera går igen när historier som denna blir kända.

Folk vill inte riktigt reagera mot antisemitismen. Inte förrän de vet vem som ligger bakom. Vilken ”sida” som kastat brandbomben.

I dag inskränks livet för Sveriges judar från flera håll. Det är en skam för landet. Högerextremisternas hat pumpas ut på hemsidor och i demonstrationståg: judiska svenskar kallas folkförrädare, konspirationsteorier och rykten om judisk infiltration sprids och mångfaldigas i sociala medier.

Samtidigt finns ett påtagligt hot med rötter i Mellanöstern; framburen av usla traditioner, judehatande predikanter och propagandistiska tv-kanaler från hemländerna sprids antisemitismen hit och yttrar sig i mobbning, hot och våld.

Det tog alldeles för lång tid innan den senare sortens antisemitism togs på allvar i Sverige. Samhället anlade som så ofta ett kollektivt perspektiv, där gruppen ”invandrare från Mellanöstern” sågs som offer (för rasism och islamofobi) och därmed omöjligen kunde vara individuella förövare (till antisemitism).

I dag inskränks livet för Sveriges judar från flera håll. Det är en skam för landet.

I dag är det inte många som skulle förneka de antijudiska strömningarna från Mellanöstern. Undantaget är några vänstermänniskor som avskyr allt som Israel gör, sprider mer eller mindre antisemitiska myter och hävdar att svenska judar, även sådana som aldrig satt sin fot i Israel, på något sätt bär ett delansvar för landets politik.

Att förneka hotet från nazisterna är ännu vanligare. Och inte minst att relativisera det. Om en muslim kastar en brandbomb mot en synagoga är reaktionen ”vad var det vi sa”. Om det visar sig att den skyldige är nazist blir svaret ”ja, jo, men vi vet ju varifrån det verkliga hotet kommer”.

Vi vet inte exakt vad som hänt i Lund, men de första misstankarna riktades just mot den högerextrema miljön. Min gissning är att det är därför det fortsatt att vara relativt tyst från flera av de kretsar som vanligtvis reagerar starkt mot antijudiska dåd.

Det är som att antisemitismen blir riktigt intressant först när den går att använda för egna politiska syften, som är att angripa invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Men i takt med att de högerextrema får gehör för sina utfall mot muslimer är det inte svårt att räkna ut vilken grupp de därefter kommer att vända blicken, och knytnävarna, mot.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.