Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-hongkong-borde-gora-oss-tacksamma-over-var-demokrati/

Ledare

Erik Helmerson: Hongkong borde göra oss tacksamma för vår demokrati

Lamslagen. Foto: Vincent Yu/AP

Striden i Hongkong visar hur livet ser ut i diktaturens skugga. Vi borde bättre värdesätta och vårda demokratin i väst.

För lite, för sent. Så säger många av de luttrade demonstranterna när nu Hongkongs ledare Carrie Lam drar tillbaka det omdiskuterade lagförslaget som tillät att fångar skickades till diktaturen i Peking.

Demonstranternas ovilja att låta nöja sig med smulor från maktens bord känns igen från många andra håll i geografin och i historien. Diktaturer som känts oövervinnerliga har åtskilliga gånger eroderat inifrån av modiga aktivister och fallit.

Få tror väl att orkanen i Hongkong ens ska ge lite snålblåst i Fastlandskina. Visserligen har demonstranterna fått mersmak. Men samma sak gäller för Kinas ledare. Makten berusar. Redan tidigare hade Peking polisen, militären, medierna, fängelserna och lägren i sin hand. Nu har statsterrorn moderniserats och digitaliserats. 

Demokratiaktivisterna dansar framför drakens nos. När som helst kan den vakna på riktigt.

Den långa kampen i Hongkong visar hur känsligt livet är i diktaturens närhet. Demokratiaktivisterna dansar framför drakens nos. När som helst kan den vakna på riktigt. 

Man skulle önska att de som misstror demokratin i väst tog lärdom. Våra system är inte perfekta, men vi som har turen att bo här tillhör bara av detta faktum världshistoriens mest privilegierade människor.

Samtidigt som aktivister i städer som Hongkong, Moskva och Istanbul dagligen riskerar livet för att få in demokratins syre i mer eller mindre auktoritära system pågår en motsatt trend i regioner där folkstyret närmast ansetts som en naturlag. Polen, Ungern, till och med USA och Storbritannien – ingenting är självklart, inget system är så solitt att det inte kan monteras ned av den som bestämmer sig för det.

Vi kan svära och knyta näven tills solen går ner åt vad vi ser som inkompetenta politiker som ägnar all sin tid åt att ställa till med så mycket besvär som möjligt för oss hederliga skattebetalare. Men vi ska vara försiktiga. Demokratin har tillkommit oss, den kan också tas ifrån oss.