Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-hoten-mot-svt-ar-symtom-pa-nagot-betydligt-allvarligare/

Ledare

Erik Helmerson: Hoten mot SVT är symtom på något betydligt allvarligare

Murarna tjocknar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det ökande hotet mot public service är en yttring av bristande tilltro till demokratin. Detta är en av samtidens verkliga ödesfrågor.

Erik Helmerson
Rätta artikel

Det var i mitten av januari 2019. Nyheten hade precis kommit ut: Maskerade personer hade lyckats tränga sig in på SVT Nyheter i Helsingborg. De hotade redaktionens medarbetare och krävde att föra ut ett budskap. Vilka de var ville SVT inte gå ut med.

Jag frågade då Göran Eklund, redaktionschef, varför han valt att inte berätta vilka som hotat redaktionen. Han svarade att det var ett svårt vägval; syftet med intrånget var att få publicitet, skulle man då sprida gruppens budskap bara för att den hotat sig till det?

”Det blir inte hundra procent rätt hur man än gör”, sa Eklund. Jag kan verkligen respektera det svaret.

Jag blir påmind om händelsen när jag läser DN Kulturs rapportering om SVT:s och Sveriges Radios explosion av kostnader för att hantera säkerheten. Fysiska hot, som i Helsingborg, och hot i sociala medier nämns av SVT:s vd Hanna Stjärne som exempel på incidenter som ”ökat väldigt kraftigt” de senaste åren. 2018 var utgifterna för säkerhet fyra gånger högre än 2014. Det är fullkomligt bisarrt.

Dina utomparlamentariska metoder må vara demokratihotande, mina är bara sund aktivism.

Man ska vara försiktig med att dra slutsatser om vad ökningen beror på och om tillvaron för journalister och politiker verkligen är mer hotfull i dag än tidigare. Vad som är helt klart är att många vittnar om exakt samma fenomen: En hårdnande ton i sociala medier, fler trakasserier, fler uttalade hot, en spridande känsla av olust framför allt hos kvinnor i offentligheten.

Men detta är bara symtom på huvudsjukdomen: frånvaron av respekt för demokratiska processer. Att skriva debattartiklar, demonstrera, argumentera för sin sak, engagera sig själv politiskt och utnyttja sin rösträtt vart fjärde år räcker inte. Just mina hjärtefrågor är så Ödesmättat Viktiga att jag kräver gehör Nu! 

Dina utomparlamentariska metoder må vara demokratihotande, mina är bara sund aktivism.  

Det ligger nära till hands att misstänka att de sociala medierna bidragit såväl till narcissism som minskat tålamod. Det är en farlig kombination som uppenbarligen lätt slår över i hot och våld om jag inte får min vilja fram.

Trakasserierna av offentliga personer är en av samtidens verkliga ödesfrågor. Vi kan inte stänga in politiker, journalister och debattörer bakom hur tjocka murar som helst, kostnaderna för ”säkerhet” kan inte fyrfaldigas i all evighet.

Läs mer: SVT behöver miljoner för hantering av hot – utsätts för 35 incidenter om dagen