Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-kallade-greta-vanster-nazistanklagades-av-en-person/

Ledare

Erik Helmerson: Kallade Greta vänster – nazistanklagades (av en person)

Foto: Roger Turesson

”Högern” är dum i huvudet! Men ”vänstern” då? 

Vi måste sluta fördumma våra politiska motståndare.

Om det skulle delas ut ett pris till årets informella lobbyist är en kandidat redan klar. Jag nominerar den twittrare som sarkastiskt frågade SVT-reportern Erika Bjerström om hon var nazist.

Bjerström skrev i en analys att Greta Thunberg börjar låta alltmer vänsterpopulistisk. Twittrarens logik tycks ha varit ungefär denna: ”Du, Erika, kallar Greta Thunberg vänster. Nu ska jag på samma premisser ge dig ett epitet: är du nazist kanske? Hur känns det att bli kallad saker? Inte så kul? Va? Va?”

Som ni ser är retoriken kanske inte av Aristoteles-klass, men rätt typisk för sociala medier i dag. Intressantare är effekten som tweeten fick:

• Erika Bjerström annonserade att hon lämnar Twitter. Ett av skälen hon uppgav: anklagelsen för att vara nazist.

• PM Nilsson i Dagens Industri skrev en ledare om ämnet: ”För detta fick Bjerström sitt livs hatstorm på sociala medier och kallades nazist av den gröna rörelsens aktivister.”

• I Göteborgs-Posten skrev Alice Teodorescu Måwe: ”Det Bjerström utsatts för (att kallas nazist, min anmärkning) är symptomatiskt.”

Det är möjligt att fler personer använt nz-ordet mot Bjerström, men i så fall har det inte kommit fram. Just denna var alltså dessutom sarkastisk och tyckte inte ens att Bjerström var nazist. Grattis, här kommer nomineringsbeviset för ”årets lobbyist”, en sedelbunt i marsipan.

En sarkastisk miljödebattör är inte ”vänstern”. Ett anonymt Twitterkonto med åtta siffror i namnet är inte ”högern”

Effekten av ordet blev monumental. Twittraren blev alltså ”gröna aktivister” i DI och ”symptomatisk” i GP. En vanlig reaktion bland kommentarerna kan sammanfattas med meningen ”typiskt vänstern att naziststämpla allt den ogillar”.

Den ensamme twittraren förvandlades alltså till ett ondsint kollektiv, en hegemonisk rödgrön röra som utan minsta provokation står redo med mursleven för att ”brunsmeta” alla som vågar kritisera Greta Thunberg eller valfri vänsterikon.

Samma tendens syntes tydligt efter förra veckans Golden Globe-gala i Los Angeles. Värden Ricky Gervais provocerade kändisaktivister och körde några anti-pk-skämt – varpå horder av människor upprördes över att vänstern kallade Gervais för ”högervriden”. 

Retsticka ja, högerspöke nej: Ricky Gervais. Foto: Paul Drinkwater/AP

Så vad hade hänt? En journalist på tidningen Vanity Fair hade i en tweet benämnt honom så. Där har vi sannerligen en värdig medtävlare om det där marsipanpriset.

Många fler lär tillkomma. Detta är nämligen inte bara ett fenomen på den ena politiska kanten. Även vänsterdebattörer är snabba med att hitta exempel på enstaka stollar som blir representanter för allmän högerondska.

Gång på gång ser vi hur traditionella medier har svårt att hantera och beskriva nätilska i nyhetsrapporteringen. Det räcker med att ett par internetkommentatorer av tusentals har en fördomsfull ton för att det ska kallas ”en rasistisk hatstorm”.

Samma sak syns i den politiska nätdebatten. Men även om dessa debattörer kanske inte vet vad en folkstorm är så kan ingen förneka att de är bra på att segla i den. 

Denna kategori, ledd av Donald Trump och tyvärr mycket framgångsrik, vill se sig som modiga individuella dissidenter i kamp mot en abstrakt hord där alla beter sig likadant, och lika illa. ”De” kallar folk nazist, ”de” respekterar inte demokratin. Eller som USA-republikanen Doug Collins nyligen sa om Demokraterna: ”De älskar terrorister”.  

Men en sarkastisk miljödebattör är inte ”vänstern”. Ett anonymt Twitterkonto med åtta siffror i namnet är inte ”högern”. Visst är det illa att någon oskyldigt kallas nazist, men det finns 3,4 miljarder internetanvändare – måste vi förfäras varje gång det visar sig att ett par av dem är idioter? 

Den här kollektiviseringen av motståndaren är rena straffsparken för makter som vill oss illa, som gärna tänder polariseringens eld och vet att vår yttrandefrihet kan bli det bästa bränslet.

Bemöt din meningsmotståndares bästa argument, inte det sämsta, lyder en gammal gyllene regel. Vi kan dra den vidare: Bemöt motståndets starkaste representanter. Hitta inte de klenaste och spöa upp dem, det är alldeles för enkelt.