Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-kan-gud-skapa-hela-universum-men-inte-ta-kritik/

Ledare

Erik Helmerson: Kan Gud skapa hela universum men inte ta kritik?

Friad! Asia Bibi vid domstolsförhandlingarna år 2010.
Friad! Asia Bibi vid domstolsförhandlingarna år 2010. Foto: AP

Den pakistanska kvinnan Asia Bibi friades från att ha förolämpat islam. Låt detta bli ett steg mot att alla länder befrias från hädelselagar. 

Erik Helmerson
Rätta artikel

Nyheten från Pakistan är oerhört glädjande. Den kristna flerbarnsmamman Asia Bibi, tidigare dömd till döden för att hon förolämpat profeten Muhammed, frias från anklagelserna om hädelse. 

Asia Bibi har kommit att stå symbol för de hädelselagar som fortfarande motiverar grymma straff i stora delar av världen. En sammanställning från i fjol visar att 71 länder fortfarande straffar den som på något sätt förolämpar en gudom eller en religion.

Lagarna sägs ofta vara till för att skydda religiösa minoriteter. I praktiken blir de ett brutalt sätt att garantera fortsatt makt för prelater och diktatorer som inte tål opposition eller fritt tänkande.

De länder som slår ner hårdast på ”hädare” och skeptiker är i stort sett alla muslimska: Iran, Jemen, Somalia, Saudiarabien, Qatar, Egypten och just Pakistan. Lägg därtill den absurda traditionen att tvinga folk att tro på en särskild Gud: I tolv länder råder fortfarande dödsstraff för att lämna islam.

Asia Bibi har blivit symbol för de hädelselagar som fortfarande motiverar grymma straff i stora delar av världen.

Men inte heller kristna europeiska länder kan tydligen låta människor kritisera religionen i fred. Nyligen avskaffade Irland genom en folkomröstning brottsrubriceringen hädelse, men samtidigt slog Europadomstolen fast att Österrike hade rätt att straffa en kvinna för att hon förolämpat islam.

Ett samhälle där alla oavbrutet sprang runt och hånade varandras djupaste känslor vore en fasa. Det enda värre vore om stat och lagar drakoniskt straffade alla som gjorde det.

Låt oss hoppas att domen i Pakistan innebär att landet, regionen och hela världen tar ett kliv mot moderniteten och bort från den märkliga föreställningen att Gud kan skapa hela universum men inte ta kritik.