Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-med-handelsbanken-stanger-annu-en-del-av-det-gamla-sverige/

Ledare

Erik Helmerson: Med Handelsbanken stänger ännu en del av det gamla Sverige

Bild 1 av 2 Anno dazumal.
Foto: Henrik Isaksson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Henrik Isaksson/TT

Nedläggningen av Handelsbankens kontor gör oss ännu mer åtskilda från varandra och utlämnade åt felmeddelandesamhället.

Att läsa listan över Handelsbankens kontor är som att lyssna på ”Sjörapporten” i Sveriges Radio. De trolska ortnamnens poesi, det riktiga Sverige: Alfta, Bollebygd, Järpen, Lammhult, Österbybruk... Namn som får en att, helt utan förvarning, titta ut genom fönstret på ett särskilt sätt.

Det har legat något trösterikt och fint i att köra genom Hemse och se de klassiska blå bokstäverna över bankdörren på Storgatan 41.

Att företaget nu väljer att lägga ner nästan hälften av sina kontor – 380 ska bli 200 – är förstås mycket oroande för de anställda. Säkert också för många av de kunder som mer än hos någon annan svensk bank har kunnat gå in genom en dörr och utväxla riktiga papper med en människas hand. Det är lättare att ställa frågor med ögonkontakt.

Vem är jag att anmärka på Handelsbankens kalkyler. ”Kunderna har valt andra vägar”, säger vd:n Carina Åkerström, och det har ju jag också. Det finns en fara i att man blir som pappa Gustav i ”Svensson Svensson” när det påpekas att ingen åt av dopp i grytan förra julafton: ”Åt och åt, den ska stå där.”

Jag tror att man kan lära sig mycket om Sverige genom att studera vad som kommer att ersätta banken i fastigheterna i Alfta och Österbybruk.

Ändå kanske man har rätt till ett kryddmått sorg i bröstet. De nedlagda kontoren känns som några av de sista spikarna i kistan för det gamla Sverige. Landet där man ställde sig i bankkön klockan 10.15, fick sina kontanter i handen och omedelbart gjorde av med dem på Konsums fläskkarré till extrapris.

Och på vägen pratade med kanske ett dussin levande människor.

Kanske är det inbillning, men jag tycker att Handelsbankens beslut gör mig lite mer utlämnad till telefonkundtjänst- och felmeddelandesamhället. Till skärmens snurrande badbollar, okänt fel, ”har du provat att starta om?” och ”det är 472 personer före men vi tar snart emot ditt samtal”.

Och säga vad man vill, när man lämnade ett bankkontor var man ute i frihet. Man blev ytterst sällan stoppad av någon som ville ställa en räcka korta frågor om vad du tyckte om din bankkundupplevelse på en skala 1 till 10.

Jag tror att man kan lära sig mycket om Sverige genom att studera vad som kommer att ersätta banken i fastigheterna i Alfta och Österbybruk. Kanske blir det någon optimistisk sushi-ramen-restaurang. Kanske ett miljöcertifierat hunddagis. Tyvärr finns väl en risk att det blir ingenting alls.

Bankkontoren är symboltyngda på flera sätt. Man kunde se dem som en sorts kyrkan-mitt-i-byn i det kapitalistiska, moderniserade Sverige. Om de dessutom låg bredvid Folkets hus blev man påmind om Saltsjöbadsandan och om hur (S)taten och kapitalet satt i samma båt. Det låg en sorts trygghet även i den vetskapen.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt