Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-metoo-ar-for-viktigt-for-att-sta-over-kritik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Metoo är för viktigt för att stå över kritik

Det har bara börjat.
Det har bara börjat. Foto: IBL

Just för att metoo är en så viktig rörelse måste den kunna granskas kritiskt. 

Det är svårt att överskatta betydelsen av metoorörelsen. Kanske är två av dess effekter särskilt viktiga:

Troskyldiga, självgoda och naiva män, som jag själv, började äntligen inse hur sexuella övergrepp är vardag för kvinnorna i vår närhet.

Män som tidigare kunnat agera i skuggorna fick plötsligt en strålkastare på sig. Även de gärningsmän som slapp rättsliga konsekvenser kanske insåg att en ny tid randat då de inte längre kan räkna med att slippa undan med sitt kriminella beteende.

Nu, drygt ett år efter att metoo briserade, kan man se en backlash. Allt fler ifrågasätter rörelsen. I SvD (27/10) målar Ola Wong upp ett mediedrev präglat av rädsla för att vara en avvikande röst.

Det vore livsfarligt om pendeln slog tillbaka för långt, om backlashen blev för kraftig.

Metoo var en stark våg. Det vore logiskt om såväl medier som andra aktörer nu idkade självkritik. Vilken rapportering var rimlig, vilken gick till överdrift och blev oetisk och rentav skadlig? Vilka slagord och krav håller än, vad var överdrivet och destruktivt?

Problemet är att den viktiga självkritiska fasen sällan inträder. Det är svårt att medge misstag, det ses som svaghet och ryggradslöshet. Man har målat in sig i sitt hörn där man sitter och kastar anklagelser mot dem som fastnat i de andra hörnen. Allt är svartvitt.

Ola Wongs text är med sina hårda formuleringar ett exempel på hur pendeln kan slå tillbaka för långt, hur backlashen kan bli för kraftig. Att metoo innehöll överdrifter betyder inte att rörelsen i stort var förfelad. Det räcker inte med ett år för att komma till rätta med en världshistoria av övergrepp. 

För att tala med Marx och Hegel: Tesen är metoo. Antitesen är eftertanken. Låt syntesen bli en kombination av rättssäkerhet och stark medvetenhet mot sexism och trakasserier.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.