Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-nagot-ar-ruttet-i-ssu/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Något är ruttet i SSU

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bilden man får av SSU Skåne är att tokvänster står mot islamister. Med sådana medlemmar behöver förbundet inga motståndare.

Kvällspostens film från SSU Skånes konferens är bara det senaste avslöjandet av skandaler i distriktet. 

Den visar en man som skriker. Han har klivit fram och överröstar nu dem som sitter vid podiet: ”Det står inte i arbetsordningen att man inte får skrika”, är hans budskap. ”Begära ordet? Jag begär inte ordet. Jag bara står här och skriker.” Till slut måste mötet skjutas upp.  

Klippet för mig tillbaka till ett annat möte för några år sedan där jag själv deltog. Mona Sahlin var huvudtalare. Även hon avbröts med skrik, av en kvinna som satt ungefär mitt i salen. Hon hade sällskap av ett par andra som också ropade högt: ”Låt henne prata, låt henne göra sin röst hörd!” 

Jag begär inte ordet. Jag bara står här och skriker.

”Henne” syftade då inte på Sahlin som just hade avbrutits utan på kvinnan som tystade henne. Det var hon som skulle bli hörd, trots att de som sökt sig till mötet med stor sannolikhet inte alls gjort det för hennes skull utan för Mona Sahlins.

Det där skrikandet hör till de mer osympatiska dragen i den aktivism som flyttat fram positionerna under senare år. Det underliggande budskapet är så uppenbart: Min röst är mer värd att höras än din.

Men det finns också en annan bild av händelserna i Skåne. I en debattartikel i Aftonbladet målas bilden upp av en falangstrid mellan traditionell S-politik och ”bokstavstrogna vänsterideologier”. Då skulle utbrottet på konferensen i stället vara en reaktion på stadgebrott och riggade röstlängder.

Undrar om det står klart för de inblandade vilken bild de sprider av SSU Skåne. Står alltså fysiskt aggressiva islamister mot dogmatisk tokvänster? Det enda som är uppenbart är att distriktet tycks vara genommurket och att förbundet och partiet har mycket att göra för att stoppa rötan och visa att den inte spritt sig genom organisationen. Samt att ordföranden Philip Botström tycks ha tappat greppet om sina medlemmar.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.