Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-nej-hanif-bali-har-inte-sig-sjalv-att-skylla/

Ledare

Erik Helmerson: Nej, Hanif Bali har inte sig själv att skylla

Ord är sällan våld. Foto: Eva Tedesjö

Hanif Bali är en hård och hänsynslös debattör. Det har han rätt att vara. Det är aldrig rätt att hota och trakassera honom. 

Rätta artikel

Moderaten Hanif Bali har blivit hotad. En man åtalas för att ha angripit honom med rasistiska tillmälen och hot om våld. Stämningsansökan slår fast att ”motiven för brottet har varit att kränka Bali på grund av dennes nationella och etniska ursprung”.

Den som väcker åtal är Riksenheten för säkerhetsmål, som handlägger Säpoärenden. Det är ingen slump. Hot mot politiker och andra offentliga aktörer är hot mot demokratin, så enkelt är det. Trakasseriernas syfte är att tysta och skrämma bort människor och deras åsikter från den offentliga debatten.

Det talas ibland om hur vissa åsikter, vissa formuleringar, skulle leda fram till brottsliga handlingar. Den som är för ett tiggeriförbud anklagas för att kratta manegen för våld mot EU-migranter, varnar man för högerextremism anses man vara delaktig i hot och trakasserier mot debattörer på den kanten. 

Berättigar det för en sekund att han hotas med våld? Aldrig.

Ibland finns en sanning i detta, det är därför vi har lagar om uppvigling och hets mot folkgrupp. Men det är också en fara om sådana argument slentrianmässigt används för att tysta. Det är lätt att peka finger och säga ”aha, du kritiserar Joakim von Ankas rikedom, då ger du Björnligan fritt fram att spöa upp honom”. Underförstått: Ge upp debattmatchen, låt mig vinna på walkover.

Det kommer säkert att påstås att Hanif Bali, en av Sveriges mest aggressiva debattörer, delvis har sig själv att skylla på grund av sin ”ton”.

Många kan vittna om problem sedan de gett sig in i debatter med Bali. Hans anhängare har, med hans goda minne, en förmåga att göra ens nätliv till en veritabel plåga. Är det värt kritik? Sannerligen. Berättigar det för en sekund att han hotas med våld? Aldrig. Den gränsen måste hållas rakknivsskarp.