Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-nej-sveriges-radio-det-tidlosa-blir-aldrig-omodernt/

Kulturdebatt

Erik Helmerson: Nej, Sveriges Radio, det tidlösa blir aldrig omodernt

I otakt med tiden? Karin Boye.
I otakt med tiden? Karin Boye. Foto: Kamerareportage/TT

Jo, Mando Diaos framgångsrika tolkningar av Boye och Fröding säger en viktig sak om vår tid: att den längtar efter klassisk poesi. 

En recension i P1 nyligen fick mig att fnissa så att ostskivorna fladdrade på frukostbordet. Det var Viveca Bladh på P1:s ”Kulturnytt” som tog sig an Mando Diaos nya album ”I solnedgången”. Där har bandet återigen tolkat klassiska svenska poeter: Karin Boye, Gustaf Fröding och Nils Ferlin finns bland spåren. Det gör att något saknas, menar recensenten:

”Mando Diao bara snuddar vid vår tid på skivan, och om de ändå var inne på arv hade Zetterlunds humor eller Cornelis Vreeswijks vassa tunga fått inspirera till lite mer mod att säga något om vår tid.”

Om jag sålt ett album för varje gång jag hört den frasen, ”det säger inget om vår tid”, hade Michael Jackson blickat avundsjukt på mig från graven. Man kastas direkt tillbaka till den makalösa SVT-intervjun 1974 när Abba vunnit Eurovision Song Contest med ”Waterloo” och låtskrivaren Stikkan Andersson konfronteras med det uppbragta påståendet: ”Ni gjorde en schlager om hur 40 000 människor dog!”

45 år senare är den proggtanken fortfarande stark inom kulturen och dess uttolkare. Att ”säga något” om just dagens flyktiga politiska vinterstormar anses gärna vara bra mycket finare än att borra i så banala ämnen som, säg, varför våren tvekar.

Snart kommer väl bandet att ställas till svars för att Fröding var dåligt påläst på metoo-reglerna och följde en diet som bara innehöll fragment av kostcirkeln.

Vår tid längtar efter klassiker. Det är extra viktigt att minnas i dessa extra flyktiga dagar.

Men en sak är lätt att missa för att den är så uppenbar: Mando Diaos tolkningar av klassiska dikter säger faktiskt något mycket viktigt om vår tid. Den säger att denna tid när en stark längtan efter konstnärliga klassiker.

Vi talar alltså om ett band som för några år sedan låg etta på ”Svensktoppen” med en annan Frödingtolkning, ”Strövtåg i hembygden”, i 86 veckor – rekord. Allt som allt låg den på listan i 167 veckor. Den som reste till Turkmenistan i december 2012 och kom tillbaka i december tre år senare kunde tro att ingen ny svensk musik hade släppts under denna exil.

Och vår tid är inte unik. Människan har alltid dragits till tidlös konst om kärlek, krig, blodsband, rädsla, Gud... Och nästan lika länge fått stå ut med konkurrerande konst som desperat som en fem-i-fem-raggning försökt säga något om samtiden och därför glömts bort så snart nästa trend sköljt in.

Vår tid längtar efter klassiker. Det är extra viktigt att minnas i dessa extra flyktiga dagar då läsningens värde devalveras i skolorna, man fnyser åt tanken på en litteraturkanon och många röster ropar på att allt det gamla ska rivas för att ge luft och ljus.

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt