Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-notre-dame-blir-aldrig-till-aska/

Ledare

Erik Helmerson: Notre-Dame blir aldrig till aska

Foto: Thibault Camus

Om det hade varit ett terrordåd. Om en grupp hade attackerat Notre-Dame och slagit mot ett av den europeiska kristenhetens hjärtpunkter. Eller om en politisk rörelse av Gula västarna-typ hade bestämt sig för att bränna upp en av de vackraste och viktigaste symbolerna för nationen Frankrike och det kulturella nervcentrum som är Paris.

Rätta artikel

Då hade branden i katedralen, detta världsarv, kunnat bli en av historiens vändpunkter. Det hade varit omöjligt att förutspå och överblicka vilka kedjor av vrede och hämnd som hade kunnat fatta eld och sprida sig av gnistorna från île de la Cité i Paris.

Vi sörjer, reser oss, ser framåt, börjar bygga.

Nu tyder allt på att branden ”bara” var en olycka, om än med konsekvenser som skär djupt in i det europeiska kulturarvet. Och moderniteten, civilisationen, är bra på att hantera olyckor. Vi kan bygga upp, restaurera pietetsfullt och med den största respekt, vi kan återskapa och rekonstruera. Kanske ändå att vi om tio år kommer att resa med vår familj till Paris, se den nya katedralen resa sig mot skyn, le åt hur den väcker samma förundran i våra barn och barnbarn som i så många generationer före dem.

”En del av oss” brann denna kväll, skrev president Macron om tragedin, och kanske syftade han i första hand på fransmännen. Men naturligtvis var det många fler som hyste branden inombords: kristna, katoliker, européer, medmänniskor.

Nu kommer goda krafter från hela världen att samlas för att hjälpa till med återuppbyggnaden. För det är så vi människor fungerar när vi är som bäst; vi sörjer, reser oss, ser framåt, börjar bygga. 

I 700 år har Notre Dame givit upphov till skönhet, tröst, beundran, andakt, världslitteratur, gudsnärvaro. Det må vara svårt att tro när en värld följer bilderna på flammor, grå rök och sammanstörtande torn – men den kommer att göra det igen.