Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-nu-maste-rektorerna-lata-corona-styra-undervisningen/

LEDARE

Erik Helmerson: Nu måste vi låta corona styra undervisningen

Tuffa beslut: Anna Ekström.
Tuffa beslut: Anna Ekström. Foto: Mickan Palmqvist

Sverige gör som Storbritannien och avstår tills vidare från att stänga skolorna. Det är ett beslut som regeringen måste vara beredd att ompröva snabbt, om situationen så kräver.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Uppdaterat 15/3 kl 14:58: Texten har tillfogats en rättelse.

Sveriges skolor kommer alltså inte att stängas på grund av det nya coronaviruset. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens sent på torsdagskvällen. I stället ger regeringen skolornas huvudmän stora befogenheter att planera om undervisningen, en möjlighet de borde ta vara på.

Regeringen följer därmed Folkhälsomyndighetens rekommendationer i denna känsliga fråga.

Borde skolorna ha stängts? Borde Folkhälsomyndigheten och andra berörda ha dragit i nödbromsen och satt betydligt större delar av samhället i karantän än vad som skett? Det är många som efterlyst just en skolstängning sedan utbrottet började växa även i vår del av världen och som nu kommer att finna regeringens agerande ansvarslöst.

Det vi kan göra är att ta vårt eget ansvar och göra vårt yttersta för att underlätta för våra medmänniskor.

Vad gäller just skolorna har det hela tiden funnits goda argument såväl för att stänga dem som för att hålla dem öppna. Det är oerhört viktigt att regeringen är beredd att ompröva och fatta ett eventuellt stängningsbeslut mycket snabbt om situationen så kräver.

Det går inte att komma ifrån att det medför stora påfrestningar för samhället, och ekonomin, om föräldrar måste stanna hemma från jobbet med sina barn. Mot det ska vägas smittorisken med att låta barnen gå till skolan.

Vi bör vara ödmjuka för att avvägningar av denna sort är mycket svåra. Bekämpningar av pandemier är långt ifrån en exakt vetenskap. Olika länders regeringar har hittills fattat olika beslut. Beslut som kommer att modifieras eller rivas upp när ny information tillkommer och hälsosituationen förändras. Samtidigt med Ekströms presskonferens kom uppgiften att Frankrike beslutar att stänga skolor, förskolor och universitet.

En sak är säker: Vi kommer inte att ha något som liknar ett facit förrän denna pandemi blåst över. Det vi kan göra är att ta vårt eget ansvar och göra vårt yttersta för att underlätta för våra medmänniskor och för att konsekvenserna av coronautbrottet blir så lindriga som möjligt.

Rättelse: I en tidigare version stod att det är rektorn och skolledningen som skulle få beslutsrätten om hur skolan ska planera om sin undervisning på grund av det nya coronaviruset. I själva verket är det huvudmannen, det vill säga kommunen eller den privata skolägaren, som ska fatta besluten.

Ämnen i artikeln

Skolan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt