Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-nya-maltavlor-samma-gamla-judehat/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nya måltavlor, samma gamla judehat

”Låt inte Soros skratta sist!” Valaffisch i Ungern.
”Låt inte Soros skratta sist!” Valaffisch i Ungern. Foto: Pablo Gorondi/AP

Nu är det miljardären George Soros som är mål för antisemitiska hatstormar. Men själva hatet är detsamma sedan hundratals år.

När dessa rader skrivs handlar det senaste inlägget på George Soros Twitterkonto om den muslimska huvudduken. Det innehåller bara en länk till en dom i Europadomstolen, men har fått närmare 500 svar. 

I ett av de senaste står: ”Han har ägnat sitt liv åt att vara en manipulativ skapare av kaos som kommer hamna direkt i helvetet ... Jag för min del tänker dansa och sjunga halleluja den dag han dör. Fråga, är Antikrists son odödlig?”

Ett annat svar föreställer bara George Soros ansikte, i form av en måltavla. Centrum är Soros högra öga.

Den ungerskfödda miljardären har fyllt 88 år. Han genomlevde både nazismens och kommunismens terror i hemlandet innan han flyttade till Storbritannien. I dag är han en av världens rikaste människor. Och kanske en av de mest hatade.

Vad har George Soros gjort som får människor att vilja dansa när han dör? Som får dem att skicka brevbomber till hans hem, vilket skedde förra veckan? Han driver en organisation, Open Society, som förespråkar yttrandefrihet, demokrati, öppenhet samt flyktingars och minoriteters rättigheter. Han förknippas med en liberal invandringspolitik. Och han är jude. 

Han beskylls till och med för att ligga bakom den ”karavan” av latinamerikanska flyktingar som nu söker sig till USA. Hans Open Society sägs finansiera flyktingtåget och ha ”en armé av invandringsadvokater” väntande vid gränsen. 

Soros anklagas för att vara ”globalist”, en vanlig trop för juden som inte anses ha något hemland, ingen lojalitet.

Detta låter ju som tvättäkta dårfinksfantasier. Men anklagelsen om ”karavanen” spreds alldeles nyligen av en hög chef på ett internationellt företag. Tv-stjärnan Roseanne Barr är en annan profilerad högerdebattör som spritt konspirationer om Soros där han kallas nazist och terrorist och anklagas för att vilja störta USA:s regering.

Naturligtvis är inte all kritik mot George Soros antisemitisk. Hans rikedom kommer från moraliskt dubiösa valutaspekulationer och hans syn på invandring kan förstås diskuteras som alla politiska åsikter.

Men man ska vara döv och blind för att undgå hur ett uråldrigt judehat tar sig in i kritiken mot honom och hans verksamhet. Och gravt cynisk för att avfärda det.

Soros anklagas för att vara ”globalist”, en vanlig trop för juden som inte anses ha något hemland, ingen lojalitet. Det påstås att han har sitt finger med i internationella konspirationer, i banker, i medier. Han anklagas för att finansiera hemliga operationer i syfte att störta regeringar, undergräva ”den kristna demokratin” och översvämma väst med muslimer.

I de konspiratoriskas värld anar man Soros i allt. Man ser hans hand bakom demonstrationer i Rumänien, den katalanska separationskampen, diverse masskjutningar, våldsamma vänsterdemonstrationer och – ja, varför inte? – den amerikanska fotbollstjärnan Colin Kaepernicks uppmärksammade protester mot polisbrutalitet.

Det är ingen tillfällighet att någon försöker döda George Soros med brevbomber. Inte heller att någon går in i en synagoga och öppnar eld mot bedjande judar. Antisemitismen finns alltid under samhällets yta, ibland väller den upp som ett vulkanutbrott. Beräknande politiker kan spela på den med kodord och metaforer.

George Soros son Alexander skrev nyligen i New York Times om hur det öppna hatet mot fadern, ofta marinerat i antisemitism, tidigare var begränsat till odemokratiska rasistgrupper. Nu har det börjat sippra in i retoriken från demokratiskt valda politiker som Donald Trump och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Hans stiftelse har drivits ut från hans gamla hemland.

I Sverige ser vi judehatet inte minst när sverigedemokrater gång på gång relativiserar eller förnekar Förintelsen, drar antisemitiska ”skämt” och anar judiska händer bakom invandringen av muslimer.

I våras avslöjade sajten Inte rasist men SD-politikern Thoralf Alfssons teori om de ensamkommande från Afghanistan. Gissa vem som låg bakom förslaget om amnesti till gruppen? Så här låter Alfssons gissning: 

”Jag frågar mig hur mycket Bilderberggruppen med George Soros i spetsen påverkat detta beslut.”

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.