Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-polisen-star-inte-over-lagen/

Ledare

Erik Helmerson: Polisen står inte över lagen

Ingen söndagsskola. Foto: Anders Wiklund/TT

Ja, poliserna provoceras hårt när det är derby. Men det är provokationer de måste tåla utan att misshandla oskyldiga supportrar.

Rätta artikel

Jag har sett långt fler fotbollsmatcher än jag kan komma ihåg, många av dem har varit så kallade högriskmatcher som helgens derby mellan Djurgården och AIK. Vad jag däremot minns är hur många gånger jag kommit i krakel med polisen: siffran är exakt noll.

Orsaken är, tänker jag mig, att jag är en beskedlig person som har en tendens att göra exakt vad ordningsmakten säger åt mig. Om en nyponröd polis brölar ”Backa!” i mitt ansikte, då backar jag, oavsett om jag tycker att jag har lagens och moralens fulla rätt att stå kvar.

På samma matcher har jag däremot mött rätt många män(niskor) som uppvisar så kallad ”elevmentalitet”, det vill säga ifrågasätter allt som kommer från en auktoritet. Luften är fri, varför ska just jag backa och inte de där, det är vi supportrar som bestämmer här.

Med det sagt: Uppgifterna från derbyt är alarmerande. Många frågor väcks inte minst av DN:s artikel om den 18-åriga tjejen som före matchen greps av polisen och bussades ut till Västerhaninge. 

Lägg därtill flera filmklipp som visar poliser slå till synes helt passiva supportrar. Erfarenheten har lärt mig att aldrig döma utifrån fladdriga mobilfilmer som visar tio sekunder av ett tio minuter långt förlopp, men låt oss konstatera en sak: Polisen har mycket att förklara.

En polis utan lagbok är en milis.

Det är långt ifrån första gången som svenska poliser anklagas för övervåld i samband med sport i allmänhet och fotboll i synnerhet. Det är klart att den här typen av matcher lockar fram det värsta i många supportrar – tyvärr gäller samma sak många poliser, och av dem måste man förvänta sig mer. Mycket mer. 

Ja, pressen på dem är hård. Ja, provokationsnivån under ett derby är hög. Men poliser är poliser för att de ska tåla att provoceras. Gör de inte det har vi ingen rättsstat längre. En polis utan lagbok är en milis.

Den som har våldsmonopol blir mycket stark och måste kanske inte alltid vara mycket snäll. Men lagen måste han följa. Alltid oavsett, som djurgårdsfansen brukar säga.