Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-politikerna-tar-fran-de-sjuka-och-ger-till-faglar-och-skidakare/

Ledare

Erik Helmerson: Politikerna tar från de sjuka och ger till fåglar och skidåkare

Landskrona, fågelperspektiv.
Landskrona, fågelperspektiv. Foto: David Elg/MOOB/Landskrona stad

Miljonbetalningar till tomma flyktingboenden har röstats fram som Sveriges värsta skatteslöseri. Men andra kandidater saknas inte när politiker tar på sig dubbla spenderbyxor och Någon Annan betalar. 

Erik Helmerson
Rätta artikel

För några år sedan köpte Hans Jonasson ett hotell i Ljungskile för 4,5 miljoner kronor. Fram till i juli i år har han fått in 5 miljoner kronor i hotellintäkter. Mycket av det är skattepengar som skulle täcka kostnaden för nyanlända flyktingar. Några sådana kom aldrig till hotellet. Men Jonasson fick ändå, skriver SVT, 110 000 kronor i månaden i två och ett halvt år. 

”Man kan säga att skattebetalarna har gjort mig till mångmiljonär”, säger han. Sådant brukar avsevärda delar av vänstern reagera starkt på, men då framför allt när miljonären verkligen levererat något, som en skola eller ett äldreboende.

På fredagen presenterade Slöseriombudsmannen, föreningen Skattebetalarnas egen visselblåsare för slarv med skattepengar, resultatet av en läsaromröstning om årets värsta slöseri. Segrare blev just de medel som gått till outnyttjade flyktingboenden landet runt.

Jag kan personligen tycka att det fanns värdigare vinnare bland kandidaterna. Att förutspå hur många flyktingar som skulle komma 2015 och framåt var svårt och jag förstår att stat och kommuner till viss del var tvungna att betala i mörker. 

Knepigare är det till exempel att motivera varför Landskrona behöver en kommunal rastgård för burfåglar till priset av 200 000 kronor. Svaret har kanske kommunens moderata kommunalråd, tillika fågelägare.

Man undrar också vad Göteborg ska med 236 kommunala kommunikatörer till. Kanske för att kommunicera till göteborgarna att de visst får valuta för sina skattepengar? En annan rimlig fråga är varför Dalarna måste skicka en 120 man stark delegation till Almedalen – så många att de inte ens fick plats på det speciella plan som chartrats för 360 000 skattekronor. 

Få saker gör en politiker så rask som möjligheten att få spela högt spel med andras pengar. Omdömet försvinner och i dess ställe står en gigantisk fågelbur.

SlösO, ett ämbete som nu innehas av Johan Gustafsson, jobbar med humorn och sarkasmen som vapen. Kanske en och annan tycker att omröstningen är oseriös. Mot det finns flera invändningar.

Till exempel är allvar aldrig en kvalitetsgarant. Vi har alla hört politiker sänka rösten, spänna ögonbrynen och deklamera ”skattesänkningar slår mot välfärdens kärna” eller andra avdragsgilla klyschor. Men det behöver de inte alls göra. Kommunala fågelburar, luftlandsättning av politiker och en armé av kommunikatörer ligger ganska långt från välfärdskärnan. Man kan till och med säga att de ligger flera mil utanför skalet.

Få saker gör en politiker så rask som möjligheten att få spela högt spel med andras pengar. Omdömet försvinner och i dess ställe står en gigantisk fågelbur. 

En annan kandidat som inte räckte ända fram i omröstningen var den kommunala skidtunneln i Bräcke. Hittills har kommunens skattebetalare slängt in 28 miljoner i tunneln, det kan bli 30 till. Samtidigt ska Bräcke spara 10 miljoner på skola och äldreomsorg.

Humor och sarkasm åsido. Sådan är verkligheten: valet står mellan skidtunnlar och skola. Det finns absolut ingen garanti för att en politiker väljer rätt.