Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-prins-andrew-far-en-att-langta-efter-brittiska-revolutionen/

LEDARE

Erik Helmerson: Prins Andrew får en att längta efter brittiska revolutionen

Prins patetisk.
Prins patetisk. Foto: John Thys/AFP

Prins Andrew ville ha privilegierna men slippa plikten. Med sådana kungliga företrädare är republiken inte långt borta.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I en famös tv-intervju från 2019 påstod Storbritanniens prins Andrew att han led av en åkomma som gjorde att han inte kunde svettas. Det är bara att konstatera: Nu är det upp till bevis. Det bränns rejält kring nummer nio i den brittiska tronföljden.

Till sist slog drottning Elisabeth ned sin juvelprydda hand – hårt. Prinsen förlorade titeln Hans kungliga höghet samt ett antal militära grader. Han är till exempel inte längre att betrakta som Kunglig överste i Höglandsfusiljärerna.

Orsaken är välkänd: rättsprocessen i USA där Andrew anklagas för att ha utnyttjat en 17-åring sexuellt. Det hela är kopplat till paret Ghislaine Maxwell, nyligen dömd för bland annat sexhandel med barn, och Jeffrey Epstein, nyligen död.

Det vilar en särskild solkighet över brottsliga kungligheter. Det har att göra med monarkins själva grundkontrakt: medborgarna i ett land upplåter makten och härligheten – omätliga ekonomiska privilegier – till vissa människor som råkar födas mellan rätt lår. Ett enda begär folket som motprestation: bete er inte som prins Andrew.

Några, som Andrew och hans brorson prins Harry med makan Meghan, gapar efter glittret men vill slippa ansvaret.

Man behöver inte vara rojalist för att se den press som åligger de kungliga i deras förgyllda fängelse. Det krävs av dem att de avstår från privatliv, kärlek, personliga intressen, karriärer, till och med att yttra egna åsikter. Rojalisten ser detta liv som ett vackert uttryck för plikt, republikanen som något perverst – men denna uppoffring är vad vi begär i utbyte mot glansen och privilegierna.

Några, som Andrew och hans brorson prins Harry med makan Meghan, gapar efter glittret men vill slippa ansvaret. Det är svårt att bli mer patetisk.

I veckan firade Danmarks drottning Margrethe 50 år på tronen. ”Många tycker att drottningen ägnar sig helhjärtat åt sin plikt”, sa historikern Sebastian Olden-Jørgensen till DN. ”Det engagemanget tilltalar många människor.”

Regenter som hon, och drottning Elizabeth, är republikanernas värsta fiender. Den som betraktar prins Andrew torde tycka att brittiska revolutionen inte kan komma fort nog.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt