Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-sd-ar-impregnerat-av-kent-ekeroth-asikter/

Ledare

Erik Helmerson: SD är impregnerat av Kent Ekeroth-åsikter

Foto: Magnus Hallgren

Vi har fokuserat för mycket på det negativa med invandringen, säger SD-toppen. Samtidigt raljerar partiprofilen Kent Ekeroth över offren för flygkraschen i Iran. Ett parti som alla andra? 

Mattias Karlsson (SD) intervjuas på nyårsdagen i Dagens Nyheters serie om partiernas strateger. Hans ord låter inte alldeles bekanta: ”Det går inte att förneka att det finns en väldig massa människor som har kommit hit och verkligen gjort Sverige bättre och gör Sverige bättre varje dag”, säger Karlsson.

”I den här väldigt upphetsade diskussionen som har varit så har vi kanske tappat det. Eftersom vi har varit ensamma om att peka på att det här är på väg att gå snett, så har vi väldigt ensidigt fokuserat på allt som är dåligt med invandringen.”

Här kan man, som väljare, välja. Antingen tror man att Mattias Karlsson hycklar, att det är samma SD som alltid och att han bara säger vad han tror att M och KD vill höra för att utan alltför dåligt samvete kunna räkna in honom i sitt regeringsunderlag. Eller så tänker man att Karlsson, och partiet, mot alla odds verkligen är inne i någon sorts förändring.

Här har vi en man som frustar av skratt när döda mörkhåriga människor kallas svenskar. Är det okej att använda r-ordet nu? Bara lite kanske?

Kent Ekeroths onsdagseskapader på Twitter motsäger kraftfullt den andra teorin. Ekeroth, länge en av SD:s absoluta toppar och fortfarande partiaktiv, uttalade sig om medieuppgifter om att smålänningar dött på det störtade planet i Iran. 

”Smålänningar”, skrev Ekeroth om dödsbudet med all sarkasm han var mäktig, och la till en gråtskrattande emoji. För det vet ju alla att en riktig smålänning ser ut som Emil i Lönneberga och inte som, säg, ensamkommande flyktingar som går på gymnasiet i Jönköping. Och raljansen fortsatte till sena timmen bland de Sverigevänliga på nätet: ”Svenskar” på planet? Haha, nä, bara människor med svenskt pass.

Det är många som uttrycker att man inte längre får säga något om invandringen utan att kallas rasist. Här har vi en man som frustar av skratt när döda mörkhåriga människor kallas svenskar. Är det okej att använda r-ordet nu? Bara lite kanske? 

Så vilken är Sverigedemokraternas själ? Har de gjort en helomvändning i synen på invandrare? Eller är den grundligt impregnerad av människor som Kent Ekeroth och en världsbild där en man född i Afghanistan inte kan bli smålänning?

Detta parti ska M och KD försöka samarbeta med. Hoppas de känner sig säkra på svaret.