Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-skyll-dig-sjalv-som-rostade-for-brexit/

Ledare

Erik Helmerson: Skyll dig själv som röstade för brexit

Så kan det gå.
Så kan det gå. Foto: David Zalubowski/AP

Britterna slog sönder det rum de delar med Europa. Rätt åt dem att de tvingas stå i flygplatsköer och sucka ”Oh no”.

Den walesiske tecknaren Alex Norris har i tre rutor sammanfattat behovet av konservatism när den är som bäst. En liten figur står i ett perfekt välordnat rum. För perfekt? ”Jag vill att saker ska förändras!”, säger den och går lös på hyllor, vaser och blommor med ett basebollträ.

I den tredje rutan är det nog förändrat, alltid. Allt ligger i kras på golvet. Den lille figuren tittar och konstaterar sorgset: ”Oh no”.

Jag tänker ofta på den serien när jag hör entusiastiska människor gå till storms mot saker som fungerar rätt bra och har gjort det i decennier, som tillämpar basebollträts moderna politik och sedan ser besviket på förödelsen de ställt till med. Senast i torsdags, då en brittisk man på Twitter rasade över sakernas tillstånd på Amsterdams flygplats. ”Absolut avskyvärd service”, skrev han. ”55 minuter i kön för ankommande. Detta är inte det brexit jag röstade för.”

Det tycks som att han nu blivit något av en internetkändis. Tusentals människor har skyndat till för att dela och kommentera. De allra flesta konstaterar, med olika grader av kreativitet, det uppenbara: Jo, det var exakt det brexit, direkt eller indirekt.

Den som väl börjar svinga basebollträt vet aldrig vad det träffar, eller hur illa.

Det finns minst två lärdomar här. Man ska vara skeptisk till politiker som lovar att en kaka är ett metafysiskt mirakel som går att både äta och spara.

Och en förändring är inte per definition av godo. Det finns ofta ett skäl till att människor byggt upp ett rum på ett visst sätt; att hyllorna står längs väggen och vaserna i hyllorna. Att gå bärsärkagång med tillhyggen gör visserligen rummet förändrat, men långt ifrån alltid bättre.

Betydligt vettigare förändring går att få med mindre åthävor, som att stillsamt flytta om i möblemanget eller att gallra med omsorg. Den som väl börjar svinga basebollträt vet aldrig vad det träffar, eller hur illa. Tur att man ibland får tid att tänka igenom sina revolutionära felgrepp, som i en 55 minuter lång väntan på Schiphol.