Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-skynda-langsamt-med-konskorrigeringar-pa-unga/

Ledare

Erik Helmerson: Skynda långsamt med könskorrigeringar på unga

Foto: Peter Steffen/DPA

Om unga tillåts göra könskorrigeringar trots att forskning på området saknas kan konsekvenserna bli förödande.

Hösten 2018 la regeringen genom Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) fram ett lagförslag som kom att bli osedvanligt kritiserat. 

Regeringen ville sänka åldersgränsen för kirurgiska ingrepp i könsorganen, det som tidigare kallades könsbyte, från 18 till 15 år. Inget tillstånd från vårdnadshavare skulle behövas.

Tunga remissinstanser var mycket kritiska: ”Det saknas forskningsstöd för underlivskirurgi på personer som inte har fyllt 18 år”, skrev till exempel Statens medicinsk-etiska råd, och efterlyste ”stor försiktighet”. Lagrådet krävde att hela beredningen skulle göras om.

Tack och lov backade regeringen. Frågan skulle utredas på nytt. Och det var tur. Allt fler larm kommer om hur utsatta unga, särskilt flickor, utsätts för tryck av sin omgivning – men också av den svenska vården – att genomgå könskorrigering.

Det är lätt att misstänka att det är många ”signaler” i omlopp även vad gäller ungas könstillhörighet.

Mängder av experter varnar för att experimentera kirurgiskt med unga människors könstillhörighet. Professor Lars Sandman vid Linköpings universitet upprepar nu till TT samma grundinvändning: Det finns för lite forskning. Inga tillförlitliga studier. ”Det rör sig om oåterkalleliga ingrepp med stora konsekvenser för den som genomgår dem.”

År 2018 fick 446 svenska kvinnor mellan 13 och 24 år diagnosen könsdysfori. 2010 var de 81. För män har diagnosen under samma tid ökat från 33 till 223. Varför? Ingen vet säkert. Studier saknas.

Nyligen visade regeringen kunskapsskräck genom att vägra att ens utreda en avkriminalisering av eget bruk av narkotika. I Aktuellt talade socialminister Lena Hallengren mest om vilka ”signaler” en sådan förutsättningslös utredning skulle sända.

Det är lätt att misstänka att det är många ”signaler” i omlopp även vad gäller ungas könstillhörighet. Men det finns få områden där det är viktigare att ignorera signalpolitiken och lyssna på forskningen.