Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-ssu-kunde-lika-garna-ha-skanderat-om-ngerbollar/

Ledare

Erik Helmerson: SSU kunde lika gärna ha skanderat om n*gerbollar

Tog avstånd: Philip Botström, SSU Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det tycks vara svårt för en del SSU:are att sluta använda slagord som ”krossa sionismen”. Ett tips i all välmening: tänk likadant på ordet som ni tänker på n*gerboll.

Rätta artikel

Det finns en grupp människor som mer än chokladbollar älskar en enda sak: att få kalla dessa vid deras tidigare namn: ”Det heter faktiskt n*gerboll!”

När medlemmar ur denna intressegrupp ombeds att byta ord, eftersom många andra människor tar illa vid sig och uppfattar ordet som rasistiskt och nedsättande, kommer oftare än inte ett försvarstal. Man menar ingen rasism med ordet, anförs det. ”N*ger” är bara ett gammalt, värderingsfritt ord för svart. Bakverket har alltid hetat så, och ingen antyder det fördomsfulla i att använda ord som vitlök.

Dessa sakuppgifter är inte nödvändigtvis felaktiga, och jag skulle aldrig påstå att alla som använder ordet n*gerboll är rasister. Men det finns några enkla invändningar: Många människor uppfattar det som rasistiskt. Det används gärna av rasister, i rasistiska sammanhang. Det finns andra ord att använda – varför envisas med detta?

Jag tänker på detta när jag hör SSU i Malmö försvara att de i sitt förstamajtåg skanderade ”Krossa sionismen”.  

Skällsordet ”sionist” används ymnigt av människor som hatar Israel och föraktar judar.

Många inom S, bland andra SSU-basen Philip Botström, har kritiserat ramsan – heder till dem. Men till SVT säger Electra Ververidis, ordförande för SSU Skåne, att den som tar illa vid sig har missförstått det som sägs. Slagorden ”handlar om ett politiskt ställningstagande mot ockupationen av Palestina och inte om att vara emot Israel eller det judiska folket. Antisemitism och antisionism är inte samma sak”, poängterar hon och fortsätter:

”Det finns inget kontroversiellt i att vara emot ockupationspolitiken. I SSU och i partiet tror vi på en tvåstatslösning med lika rättigheter för alla parter. Det finns inget antisemitiskt i det.”

När ordföranden slutat förklara varför hon personligen inte tycker att hon uttryckt sig antisemitiskt ger vi väl henne samma invändningar som mot de envetna n*gerbollsanvändarna: 

Många judar (och för den delen ickejudar) ser ”krossa sionismen” som direkt antisemitiskt. Skällsordet ”sionist” används ymnigt av människor som hatar Israel och föraktar judar, såväl islamisttyranner i Mellanöstern som nazister. Och det finns andra sätt, många andra, att kritisera Israels politik.

Det finns ytterligare en aspekt i detta som inte bör glömmas bort. Många som använder ordet n*gerboll gör det med en särskild lustkänsla, som om själva uttalandet smakar lika gott som ätandet. I tonen finns ett föraktfullt långfinger: Hör här vad jag säger, det visar vad jag tänker om er politiska korrekthet.

Jag tycker mig höra exakt samma tonfall när jag ser Malmös SSU:are leende dansa fram på gatan och skrika i sina högtalare om sionismen.