Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Stockholms OS-ansökan stinker fortfarande avloppsvatten

Sist det begav sig, vid ansökan till spelen 2004, slocknade OS-generalen Olof Stenhammars fackla abrupt.
Sist det begav sig, vid ansökan till spelen 2004, slocknade OS-generalen Olof Stenhammars fackla abrupt. Foto: Fredrik Funck

Politikerna säger nej. Stockholmarna säger nej. Riskerna för skattebetalarna är betydande. Ändå fortsätter Sveriges olympiska kommitté att driva ansökan till OS 2026. Det är inte klokt.

Året är 1997. Stockholm söker OS för fullt. En av de stora kampanjentusiasterna är borgarrådet Mats Hulth (S). Hans personliga partytrick är att bjuda besökande delegater från Internationella olympiska kommittén (IOK) på ett glas vatten direkt ur Mälaren. ”Mm, smakar bra!”, säger delegaten framför kameran. 

Så låter miljöförvaltningen testa vattnet. Det är odrickbart och innehåller e-kolibakterier från avföring. ”Jag har druckit det säkert tjugo gånger”, säger Hulth med kränkthet i stämman.

Klippet kommer från Filip och Fredriks klassiska program ”100 höjdare” och går fortfarande att se på Youtube.

Hela den kampanjen, för sommar-OS 2004, hade en bismak av avloppsvatten. Spelen skulle ha miljöprofil och på något sätt verka mot rasism. Näringslivschefer, konsulter och politiker klättrade på varandra och miljoner lades på miljoner i en kampanj som alla var för utom stockholmarna själva. Aj tusan, de måste övertygas! In med fler miljoner för propagandaoffensiver. 

Men spelen gick till Aten. Kanske var grekerna bättre på att muta IOK-delegater, kanske bjöd de på flaskvatten.

Stanken från e-koliglasen går fortfarande igen. På tisdagen blev det alltså klart att Stockholm står kvar som en av huvudkandidaterna till vinter-OS 2026.

Detta trots att det inte finns någon som helst politisk vilja att få hit spelen. År 2014 sa majoriteten i Stadshuset nej till OS 2022. Då tillsattes lämpligt nog en ny utredning som la fram de magnifika fördelar staden skulle få av spelen. Så Sveriges olympiska kommitté (SOK) sökte igen, för 2026.

Sedan dess har det åter visat sig att Socialdemokraterna är enda parti att stå bakom ansökan. Men får det SOK att backa? Haha, det är troligare att Elfenbenskusten plockar en störtloppsmedalj. Politikerna är emot, stockholmarna är enligt en mätning från Sveriges Radio klart emot. Men ansökan valsar på. Det är märkligt och inte så lite upprörande.

Några av argumenten för att få spelen till Stockholm är direkt komiska.

”Om IOK går vidare med Stockholm hoppas jag att fler tänker vidare”, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till SVT. Ledsen, men det är inte så demokratin bör fungera. Tvärtom: först ska den politiska viljan finnas, därpå diverse kommittéer skicka sina ansökningar till det ena och andra. Eller ska det bli som inför OS 2004, att politikerna satsar multum av folkets pengar för att få folket att fatta rätt beslut?

Några av argumenten för att få spelen till Stockholm är direkt komiska. Då, 2004, var det alltså antirasismen som skulle gynnas, nu är det folkhälsan. Vi kommer nämligen av IOK få pengar till nya skidspår och isrinkar. Men att söka ett OS (budget: 13 miljarder) för att få mer skridskois är som att låta bygga en femtio våningar hög skyskrapa med helikopterplatta för att man är sugen på de kardemummabullar som kommer att serveras i entréfiket.

Tidigare OS har haft som vana att gå back med hysteriska summor. Men nu har reglerna ändrats och det sägs att IOK betalar en så hög garantisumma att riskerna minimeras. Kan vi påminna om att ”den här gången är det skillnad” är ord som har uttalats precis varenda gång innan något ekonomiskt projekt kraschat spektakulärt?

Ett anspråkslöst förslag: Sådana här jippon får alltid sina flämtande entusiaster hos politiker, lokala OS-pampar och näringslivsprofiler. Kanske kunde man instifta en klausul som gör att deras individuella skattesats höjs med lika många procent som spelen visar sig överstiga sin budget? Det är lättare att spela casino med andras pengar, den som tvingas glänta på sin egen plånbok kanske tänker sig för två gånger innan hen lägger några miljarder på rött.

Men tänk på det enorma mervärdet som kommer av att Stockholm hamnar på världskartan! Tänk på turisterna som strömmar till under och efter spelen! 

Ja, det lovar jag att tänka på medan du visar bilder på alla dina semesterresor till de senare vintervärdstäderna: Albertville, Lillehammer, Sotji och Pyeongchang.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.