Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-talmannen-ar-for-viktig-for-att-bli-en-bricka-i-det-politiska-spelet/

LEDARE

Erik Helmerson: Talmannen är för viktig för att bli en bricka i det politiska spelet

Klippt och skuren.
Foto: Anders Wiklund/TT

”OK, men om ni får en talman i utbyte mot ett återvandringspaket och en sänkning av skatten på Epatraktorer?”

Sveriges näst högsta ämbete är för viktigt för att användas som insats i en regeringsförhandling.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Talmannen är Sveriges ”vicekung”, avbytaren på statschefsbänken. ”Ämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige”, formuleras det på riksdagens hemsida: ”I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern.”

Därför gör det ont att se hur uppdraget nu används som politiskt slagträ.

På måndag ska riksdagen välja ny talman. Formellt är det enkelt: den som får stöd av flest ledamöter vinner. I praktiken är det snårigare. Just nu ligger talmansposten i den regeringspott vars fördelning förhandlas på den vinnande sidan.

”Det här är förhandlingar i ett paket. Där ingår de parlamentariska frågorna”, som Jimmie Åkesson svarade på frågan om huruvida hans parti var berett att släppa fram en moderat talman.

Två saker komplicerar frågan ytterligare. För det första finns ingen tydlig praxis för hur talmannen ska utses. ”Största parti bör bestämma”, säger Socialdemokraterna som av en slump råkar vara största parti. ”Största parti i blocket som bildar regering” har Moderaterna, som av en slump har råkat vara detta parti, tidigare sagt. Nu när de bara är näst störst verkar denna M-praxis ha ändrats.

För det andra vill ingen ha en SD-talman. ”Jag tror inte att ett parti som har så stark politiserande hållning som Sverigedemokraterna är lämpligt”, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet som av många väljare anses ha en mycket politiserande hållning.

Just nu ligger talmansposten i den regeringspott vars fördelning förhandlas på den vinnande sidan.

I dag kan säkert de flesta enas om att moderaten Andreas Norlén skött talmansuppdraget med glans. Han har seglat den konstitutionella skutan stadigt över ovanligt stormigt hav. Det vore alls inget dåligt förslag att låta honom sitta kvar.

Samtidigt behövs en hållbar princip. Talmannen är en stor makthavare, hen representerar ofta Sverige gentemot omvärlden och leder sonderingarna om statsministerposten. Jag litar inte på att en riksdagsmajoritet, om saker ställs på sin spets, aldrig skulle använda detta maktmedel för egen fördel.

”Den här kandidaten är en bra person” är ingen princip. Inte heller ”jag gillar verkligen inte partiet som den här kandidaten representerar”.

Det bådar illa att posten nu används som förhandlingsbricka: ”Jag synar din skattehöjning och höjer med ett återvandringspaket och en talmanspost”.

Läs fler texter av Erik Helmerson här.

Ämnen i artikeln

Riksdagen
Demokrati
Per Bolund

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt