Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-tur-att-hammarbyarna-inte-hade-nagot-viktigt-att-saga/

LEDARE

Erik Helmerson: Tur att hammarbyarna inte hade något viktigt att säga

Inte lika farligt som gudstjänst.
Inte lika farligt som gudstjänst. Foto: Christine Olsson/TT

Fotbollssupportrar får samlas under pandemin, inte demonstranter. Lagtexterna om allmänna sammankomster måste ses över.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Hammarby spelade cupfinal förra helgen och supportrarna ville, som supportrar plägar, vara nära sitt lag. Det fick de. ”Tusentals fotbollssupportrar tågade mot Tele2 Arena”, skrev SVT. Efter segern fortsatte de att fira, tätt tillsammans. Det gick också bra.

Det enda som inte var tillåtet för dem var att se själva matchen. Där släpptes fortfarande bara åtta personer in – på en arena som rymmer 30.000 åskådare.

Om bara en bråkdel så många hade samlats för att i stället demonstrera mot, säg, inskränkningar i yttrandefriheten eller orättfärdiga fängslanden, då hade polis kunnat ingripa och upplösa gruppen. Det hade de även denna gång, men bara om de bedömt samlingen som farlig, vilket tydligen inte var fallet smittrisken till trots.

I ett mejl till sajten Fotboll Sthlm förklarar talespersonen Towe Hägg agerandet: ”Polisen i Stockholm bedömde de samlingar som skedde på dessa platser som folksamlingar. Folksamlingar omfattas inte av covid-19-lagen. Om man befinner sig på en plats där det uppstår en folksamling är det upp till var och en att avgöra om man kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver hon.

Det är lättare att stå ut med en tågförsening om man får information om vad den beror på.

Mycket tyder på att det akuta hotet från pandemin nu är på väg bort. Någon gång snart när alla restriktioner är lyfta och vi har börjat kramas igen är det dags att se över just den typen av ologisk lagstiftning som tillåter fotbollsfolksamlingar men inte demonstrationer. Som förbjuder gudstjänst för nio personer i Solna pingstförsamling men släpper in halva huvudstaden i närliggande Mall of Scandinavia för att handla padelbollar.

För det är detta som är allra svårast att begripa med nuvarande skrivning i ordningslagen: Religionsutövning och politiska demonstrationer anses så viktiga att de har särskilt skydd i grundlagen. De blev ändå strikt reglerade. Icke grundlagsskyddade företeelser – som shopping – blev det inte.

Det är inte svårt att se skälen till att vår frihet tillfälligt begränsades under pandemin. Men det är lättare att stå ut med en tågförsening om man får information om vad den beror på. På samma sätt är det ofta besvärligt att få människor att följa bestämmelser som de tycker är komplett ologiska.

Det kommer att uppstå fler tillfällen när delar av samhället måste stängas. Gör en grundlig översyn av lagen innan det sker.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt