Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-utan-putin-faller-lukasjenko/

Ledare

Erik Helmerson: Utan Putin faller Lukasjenko

Bland vänner. Lukasjenko landar i Sotji, Ryssland.
Bland vänner. Lukasjenko landar i Sotji, Ryssland. Foto: Andrej Stasevitj/AFP

Putin och Lukasjenko har enats om stödpengar och militärt samarbete. De är två despoter som förtjänar varandra. Men deras folk förtjänar bättre.

Den som söker ett exempel på begreppet ”krypa till korset” kan just nu studera Alexander Lukasjenko.

Belarus president har en tradition av hög svansföring gentemot sin stora granne. Som DN:s Michael Winiarski berättade i helgen var det inte överdrivet länge sedan han såg sig som kommande president för ett Storryssland.

Under Vladimir Putins presidenttid har Lukasjenko stått emot lockropen från Moskva om diverse närmanden och pakter, och till och med anklagat Putin för att vara sammansvuren med oppositionen i Belarus.

Men tiggare kan inte välja och vraka, och nu tigger Alexander Lukasjenko om att få sitta kvar vid makten. Måndagens möte med Putin i ryska Sotji bekräftade bilden. ”Vi bör stå fortsatt nära Ryssland”, sade Lukasjenko under mötet som garanterade honom mångmiljardstöd och militärt samarbete. Och ja, om han inte lutar sig riktigt tätt mot Putin lär han snart blåsa omkull.

Demonstranterna på Minsks gator håller blicken fast mot framtiden och hoppet om ett nytt, demokratiskt Belarus.

Redan smyger sig Vladimir Putin sakta men stadigt in i belarusiernas liv. Reportrar från propagandaorganet RT har tagit över belarusiska nyhetsmedier, en rysk ”polisstyrka” står beredd att gripa in mot demonstranterna och ryska toppolitiker flyger Minsk tur och retur för att förhandla om olika ekonomiska räddningspaket.

Men demonstranterna på Minsks gator håller blicken fast mot framtiden och hoppet om ett nytt, demokratiskt Belarus. Minst 100.000 människor demonstrerade på söndagen i tvåmiljonersstaden, och cirka 800 greps över hela landet av den allt brutalare polisen.

EU måste öka pressen på Alexander Lukasjenko. ”Valresultatet” var en fars som ingen människa tror på, hans upptrappade krig mot den egna befolkningen tar sig allt omänskligare uttryck.

Och på måndagen samspråkade han med Vladimir Putin, vars främste politiske rival sakta hämtar sig efter förgiftningen och vars parti efter helgens lokalval anklagas för omfattande valfusk.

Man kan väl säga att de förtjänar varandra. Men deras folk förtjänar mycket bättre.

Ämnen i artikeln

Belarus
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt