Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-vaccinationsgraden-maste-upp-i-utsatta-omraden/

LEDARE

Erik Helmerson: Vaccinationsgraden måste upp i utsatta områden

Lita på vaccinet.
Lita på vaccinet. Foto: Johan Nilsson/TT

Varför är det så många unga, låginkomsttagare och utrikesfödda som inte tar covidvaccinet? Den frågan måste besvaras och åtgärdas snarast.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Gårdstensborna Zahra Sheik och Iman-Zahra Jama är kulturtolkar, anställda av Göteborgs stad för att informera om covidvaccin. När de står i stadsdelens centrum möter de många som inte vill ta sprutan, skriver SvD i en artikelserie om det ovaccinerade Sverige – som ofta sammanfaller med de ”utsatta områdenas” Sverige.

”Folk får så mycket information, från Youtube och från olika länder. Man byter kanal och olika professorer säger olika saker. Folk blir så här, säger Zahra Sheik och snurrar med fingret framför ansiktet”, skriver tidningen.

DN:s ”Fakta i frågan” bekräftar bilden – det är ofta unga, låginkomsttagare och utrikesfödda som inte vaccinerar sig. Vad det beror på vet vi inte.

Biverkningarna är nästan alltid mycket milda och själva sjukdomen är oändligt värre.

När Folkhälsomyndigheten i juni intervjuade 3 400 personer var en fråga just varför de ovaccinerade inte tar sprutan. Två faktorer nämns som särskilt vanliga: de litar inte på vaccinet och är rädda för biverkningarna.

I en annan undersökning, riktad till invånare i Sverige födda utanför Europa, svarade 47 procent av de skeptiska just att de var oroliga för sidoeffekter.

Av någon anledning går inte informationen fram: Vaccinet är inte oprövat, biverkningarna är nästan alltid mycket milda och själva sjukdomen är oändligt värre. Men fortfarande tycker en del att rösten från Youtube är trovärdigare än vetenskaplig konsensus.

Och det är långt ifrån bara utrikesfödda som får sin (des)information från sociala medier.

Häromåret berättade CNN att Finland var det land av 35 undersökta där man var bäst på att skilja sanning från propaganda på nätet. Ett av skälen var en medveten kunskapssatsning från regeringen, riktad till studenter, journalister, politiker och vanliga medborgare, för att lära ut konsten att hitta falsk information med syfte att splittra landet.

Finländarna är luttrade av att leva i Rysslands skugga. De får gärna sprida kunskapen västerut. Desinformation sprids snabbare än virus.

Ämnen i artikeln

Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt