Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-vaccinpass-ja-vaccintvang-nej/

LEDARE

Erik Helmerson: Vaccinpass ja – vaccintvång nej

Årets dummaste jämförelse.
Årets dummaste jämförelse. Foto: Anthony Behar/Sipa USA

Det mest absurda man kan se i vaccindebatten är antivaxare som sätter på sig gula stjärnor och jämställer sig med judarna under nazismen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Sverige inför vaccinpass den 1 december. Två månader senare, den 1 februari 2022, går Österrike ett steg längre och börjar tillämpa vaccintvång. Den första åtgärden är rimlig under den växande smittan. Den andra är direkt obehaglig.

Visst kan man förstå den österrikiska regeringen. Precis som i övriga Europa har landet sett vädjanden från sjukvården, stora informationskampanjer, restriktioner för ovaccinerade och vaccinpass. Men nu ökar smittan kraftigt igen. Vad mer kan man göra? Hur komma åt alla dem som är villiga att utsätta sig själva och andra för onödiga risker, och vården för svåra prövningar?

I Sverige har vaccinationsviljan av tradition varit hög. Den allmänna teorin är att ett tvång blir kontraproduktivt. Redan nu utsätts vaccinationsprogrammen för attacker från många håll: alternativmedicinare, konspirationsteoretiker, främmande makts påverkansoperationer och inte minst högerpopulister. Om regeringen skulle börja bötfälla, och i förlängningen fängsla, människor som inte vill vaccinera sig skulle motståndet knappast mildras.

Framför allt är det inte statsministern, FHM-chefen eller riksdagsmajoriteten som äger vår kropp, det är vi själva.

Det finns ett enkelt sätt att få delta i gudstjänst: ta sprutan.

Vaccinpass är en annan sak, särskilt med den svenska konstruktionen som fortfarande tillåter den ovaccinerade att handla mat, hämta på dagis och göra annat nödvändigt. Passet speglar ett underförstått avtal mellan två parter, vaccinvägraren och omvärlden. Den första deklarerar att hen väljer att avstå från vaccin men inser som en vuxen människa att valet också medför konsekvenser, att livet inte kan bli som vanligt så länge pandemin hemsöker samhället. Hen håller distans, vistas inte i onödan på platser där andra kan bli smittade.

Vaccinpasset blir en sorts bevis på att avtalet hålls, på att alla som går in i biosalongen eller på hockeyarenan tagit sprutan och därför slipper några av de restriktioner som ligger på den som valt att förbli ovaccinerad.

Till skillnad från nedstängningarna innebär vaccinpassen ingen allvarlig inskränkning av religionsfriheten, tvärtemot vad bland andra ärkebiskopen hävdat. Det finns ett enkelt sätt att få delta i gudstjänst: ta sprutan. ”Det viktigaste av allt är liv och hälsa”, säger Aron Verständig på Judiska centralrådet till DN, och detta gäller inte minst andras liv än den ovaccinerades eget.

Det kanske allra mest absurda man kan se i vaccindebatten den tidiga vintern 2021 är de antivaxare som sätter på sig gula stjärnor och jämställer sig med judarna under nazismen. Eller talar om vaccinpass och restriktioner som ”apartheid”.

Den stilla motfrågan är vad Tysklands judar eller Sydafrikas svarta hade kunnat göra för att slippa förtrycket som motsvarar att ta en spruta eller två.

Ämnen i artikeln

Förintelsen
Österrike
Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt