Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-var-ar-pengarna-till-att-skydda-sveriges-judar-lofven/

Ledare

Erik Helmerson: Var är pengarna till att skydda Sveriges judar, Löfven?

Sorg i Halle. Foto: Ronny Hartmann/AFP

Efter varje terrordåd mot judiska mål talar regeringen om att bekämpa antisemitism. Men för sitt skalskydd måste församlingarna betala själva. Det är hög tid att staten garanterar svenska judars säkerhet. 

”Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga.”

Så sa Stefan Löfven efter attacken mot synagogan i Göteborg i december 2017. Och visst, det är viktigt att hitta konkreta ord efter avskyvärda dåd. Men vad betyder de? Vad betyder de ord jag själv skrivit i sådana sammanhang? Räddar de något enda judiskt liv?

I Halle, Tyskland, tycks det som att det som stod mellan tragedi och massaker var säkerhetsdörrar. Vittnesmål efter terrorattacken mot synagogan i onsdags gör gällande att mördaren, som tros vara en 27-årig högerextremist, försökte skjuta sig genom dörrarna. Inne i synagogan var ett 80-tal människor samlade för att fira högtiden jom kippur. Dörrarna höll.

Ingen kan bli förvånad över terrordådet i Halle. Över hela världen utsätts judar för trakasserier, hot och det grövsta våld. Det som utmärker judarna är att de är en liten, extremt utsatt minoritet med fiender överallt i samhället. Högerextremister och jihadister vill mörda dem, radikala vänsterkrafter håller dem kollektivt ansvariga för Palestinapolitik och kapitalism, radikala högerkrafter yrar om deras ”globalistiska konspirationer”.

Det som utmärker judarna är att de är en liten, extremt utsatt minoritet med fiender överallt i samhället.

Inte ens ett år har gått sedan elva människor i en synagoga sköts ihjäl av en nazisympatisör i Pittsburgh. Därefter skrev styrelsen för Judiska centralrådet i Sverige på DN Debatt att Sverige intar en skamlig särställning vad gäller statens syn på judars säkerhet. I såväl Norge som Danmark och Finland bevakas synagogor och andra judiska institutioner dagligen av polis och eller militär.

Samma skydd har judiska lokaler i bland annat Österrike, Belgien, Ungern, Holland, Storbritannien och Frankrike.

I Sverige tvingas däremot församlingar och organisationer själva ta ett tungt ansvar för att deras medlemmar ska känna sig hyfsat trygga när de samlas. Upp till 50 procent av avgifterna i judiska församlingar måste läggas på säkerheten – ett svårt slag mot den egentliga verksamheten.

Det politiska Sverige måste inse sitt ansvar för sina religiösa minoriteter. Det är själva religionsfriheten och livskvaliteten för människor ur ytterst utsatta grupper som står på spel.

”Antisemitism i alla former måste bekämpas”, sa Stefan Löfven efter onsdagens terrordåd i Halle. Fina ord. Nu vill vi se pengarna också, och poliserna som kan skydda judiska liv.