Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-var-historien-om-de-frislappta-is-kvinnorna-for-bra/

LEDARE

Erik Helmerson: Var historien om de frisläppta IS-kvinnorna för bra?

IS-kvinnorna landar på Arlanda.
IS-kvinnorna landar på Arlanda. Foto: Alexander Mahmoud

Sattes verkligen en IS-kvinna på ett tåg bara timmar efter ankomsten till Sverige? SVT:s uppmärksammade rapportering får kritik. Den måste bemötas snarast.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Uppgifterna från söndagens ”Agenda” i SVT om de svenska IS-kvinnorna var extremt provocerande. ”Trots att de här kvinnorna under lång tid har levt hos terrorsekten IS så har mottagandet från socialtjänsten stora brister”, skriver SVT på sin sajt. ”Kvinnorna har fått röra sig fritt i samhället.”

Inte konstigt att det blev starka reaktioner. Mest upprörande var kanske uppgiften att en av kvinnorna bara ska ha placerats på ett tåg ”med ett nummer till en socialjour i handen”. Det är en bild som fastnar. Terrorforskaren Magnus Ranstorp kallade det helt oacceptabelt och blev ”förbannad”. Rimligt. Kan svenska myndigheter, inklusive Säpo, verkligen vara så godtrogna att man visslande släpper nykomna IS-sympatisörer vind för våg med tågbiljett?

Kanske inte. En public service-kollega, Ekoreportern Revend Shexo som länge rapporterat om IS-svenskarna, skriver på Facebook att SVT:s rapportering innehåller flera felaktigheter. De två allvarligaste:

● Kvinnan i fråga sattes inte på ett tåg hipp som happ, hon greps och anhölls misstänkt för krigsförbrytelse. Hennes barn omhändertogs. Dagen därpå förhördes hon – och släpptes först därefter.

● Det påstods att Säpo inte träffat kvinnorna i lägren och därför haft alltför kort tid på sig att bedöma om de är ett hot. Men svensk underrättelsetjänst har tidigare besökt de svenska IS-fångarna i både läger och fängelser.

Mest upprörande var kanske uppgiften att en av kvinnorna bara ska ha placerats på ett tåg.

Det ska bli spännande att följa denna historia, där man får utgå från att SVT bemöter påståendena snarast möjligt. Få ämnen är allvarligare än hur Sverige behandlar misstänkta säkerhetshot, få ämnen skapar starkare känslor hos medborgarna.

Till saken hör att myndigheter som Säpo knappast själva kan kasta sig in i debatten och bemöta påståenden om släpphänthet: ”Ni vet, i själva verket har vi dygnetrunt-span på de misstänkta, vi avlyssnar deras mobiler också.”

Terrorister på fri fot? Myndigheter som tittar bort? I sådana här frågor är det extremt viktigt att rapporteringen blir korrekt.

Ämnen i artikeln

Säpo

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt