Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-var-vita-hudfarg-blandar-oss-till-idioti/

Ledare

Erik Helmerson: Vår vita hudfärg bländar oss till idioti

Färgade åsikter: Kerstin Ekman. Foto: Nicklas Thegerström

Oavsett vilken åsikt vita människor har om klimatet kan den uppenbarligen skyllas på vår hudfärg. 

Några författare – Roy Scranton, Jonathan Franzen och Kerstin Ekman – har landat i slutsatsen att det är lika bra att strunta i klimathotet, det är redan kört. Det kallas klimatdeterminism: Vi kan lika gärna flyga och titta på de grönländska glaciärerna, de är ändå snart försvunna på grund av allt flygande.

En annan författare, poeten Jonas Gren, uppmärksammar fenomenet i DN Kultur och hittar förklaringar till trions klimatapati: bland annat beror den på att de är vita.

Och det känns logiskt. Vithet anses ju orsaka precis alla åsikter i klimatväg, varför inte också determinism? 

Vi kan kalla det hudfärgsdeterminism: Vad vi än säger och gör är vi körda.

Det är vita Trumpväljare som aktivt förstör klimatet genom att köra monstertruckar och äta kött. Det är vita medelklassfjantar som envisas med att försöka rädda världen genom att klimatkompensera och bli vegetarianer. 

Fågel, fisk – och nu alltså mitt emellan: Om du tror så mycket på klimathotet att du gett upp så är det också vithetens fel. 

Av någon anledning tänker jag på en gammal intervju med hiphoparen Feven när hon skulle förklara varför det fanns så få kvinnliga rappare: ”Brösten är i vägen”. Jag tänker att det är samma sak med vitheten: Vad du än tycker om klimatet beror det på att du bländas av din vithet, du sitter blind och maktlös och viftar med armarna tills du landar i den ena enfaldiga slutsatsen efter den andra.

Det är nog inte bara klimatet som är räddningslöst förlorat, det är alla vita människor. Vi kan kalla det hudfärgsdeterminism: Vad vi än säger och gör är vi körda.