Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-vi-far-val-lara-bibliotekarierna-brasiliansk-jujutsu/

Ledare

Erik Helmerson: Vi får väl lära bibliotekarierna brasiliansk jujutsu

Förlorat paradis. Foto: Christine Olsson/TT

Att skapa lugn på biblioteken är inte alls svårt. Det är bara att stifta tydliga ordningsregler och anställa vakter som ser till att de efterlevs.

Biblioteken är ett av de tydligaste tecknen vi har på att här föreligger civilisation. Deras betydelse för svenska klassresor går inte att överskatta. Fattig som rik, tiggare som prins, alla har samma rätt, samma möjlighet att värma sig, bilda sig, låna hem kunskap, underhållning och poesi.

Ett enda krav ställs på motprestation: Du ska inte förstöra för någon annan besökare.

Eller är det så? Ställs kravet? Nu kommer åter en rapport om tryggheten på svenska bibliotek och resultatet är direkt deprimerande. Arbetsmiljön för personalen försämras, fler upplever våld, var femte kvinnlig bibliotekarie utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Det är hot och påtryckningar om vad som ska köpas in. Det är rasistisk propaganda och skadegörelse. Var femte folkbibliotekarie säger att deras hälsa påverkas negativt.

”Jag som bibliotekarie förväntas kunna möta människor med svåra problem och det kan jag inte, har inte verktygen”, svarar en i undersökningen. ”Jag har själv fått börja träna självförsvar för att kunna känna mig trygg i min tjänstemannaroll.”

Ja, se det är en lösning. Kanske skulle vi utbilda alla bibliotekarier i brasiliansk jujutsu?

Jag har ett bättre förslag. Min misstanke är att en besökare från en annan planet, eller ett mindre kallsvettigt land, skulle ha ett snabbt svar på ordningsfrågan och knappt fatta att den ens ställs. Har ni det stökigt här? Då får ni väl formulera regler och avsätta resurser till vakter som ser till att de efterlevs. Om någon säljer knark (vilket 47 procent av folkbibliotekarierna upplevt), är våldsam eller hotfull, är det väl bara att se till att hen plockas ut och portas tills hen kammat till sig?

Vi måste nog välja här. Vi kan inte samtidigt få lugn och ro på biblioteken och hålla dem öppna för alla oavsett hur de beter sig.

Men att porta folk är tydligen jättekomplicerat. Det ”rimmar illa med bibliotekens demokratiska uppdrag”, säger till och med fackförbundet DIK som sammanställer rapporten. Gör det? Rimmar det inte ännu sämre att människor som klarar att följa reglerna skräms bort från böcker och datorer?

Är det inte värre för demokratin att skolbarn, arbetslösa och äldre måste vika för ungdomsgäng, högerextremister och missbrukare? 

Jag är ledsen, men vi måste nog välja här. Vi kan inte samtidigt få lugn och ro på biblioteken och hålla dem öppna för alla oavsett hur de beter sig. Erkänn den intressekonflikten. Och fatta beslutet som gynnar offren för stöket, inte gärningsmännen.

”Jag har inte kompetens att bemöta psykiskt sjuka, missbrukare, stökiga ungdomsgäng. Jag är utbildad för att arbeta med läsfrämjande och litteratur”, säger en annan av de tillfrågade. Ja, låt bibliotekspersonalen göra just det, låt biblioteken vara bibliotek och inte sociala avstjälpningsytor. Det är märkligt att detta enkla ska framställas som så fruktansvärt komplicerat.

Men vart ska då samhällets utsatta ta vägen, när andra välkomnande offentliga rum blir allt färre och trängre? Det är en viktig fråga. Låt oss diskutera den på största allvar. 

Den ska dock inte ha ett smack med biblioteken att göra. Där ska man låna och läsa böcker.

 

Tidigare ledare om stök på svenska bibliotek finns att läsa här och här och här