Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-vi-maste-vakna-ur-den-standiga-valrorelsens-mardrom/

LEDARE

Erik Helmerson: Vi måste vakna ur den ständiga valrörelsens mardröm

Ni kan ju!
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vilken mardröm – en valrörelse som är fyra år lång.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
VAL 22

Det sägs att denna valrörelse var den hårdaste någonsin, och jag säger inte emot. Men vad var startskottet? När började den?

Kanske tidigt i juli, när mikrofonen slogs på vid Almedalens scen? Eller när de första valaffischerna dekorerade den första stolpen? Var det någon som kände att ”oj, nu skälvde marken, nu varvade motorerna upp, här kändes en temperaturhöjning som inför ett kommande åskväder”?

Jag märkte ingen stor förändring. Jo, de sista veckorna kom irriterande många mätningar, och förmodligen började diverse partister uttrycka sig ännu mer konfrontativt och populistiskt än ett halvår tidigare.

Annars: intet. Och förklaringen är att hela mandatperioden var en enda lång valrörelse.

Tänk på saken. Det hela började redan valnatten 2018 med att ingen vann. Följden blev 134 dagar av talmansrundor, käbbel och ett januariavtal innan vi ens fick en regering på plats.

Så kom pandemin, som började med visst samförstånd innan allt imploderade i ett parti svartepetter där ingen ville sitta med skulden på hand. Mitt i smittan, sommaren 2021, kom nästa kris med misstroendeförklaring mot Stefan Löfven, regeringens fall, hot om extraval, nya talmansrundor – och en ny statsminister Löfven, som frankt annonserade sin avgång efter bara några veckor.

Finns någon liten möjlighet att förlorarna i stället för bitterhet reagerar med konstruktivitet?

Enter Magdalena Andersson, som utsågs till statsminister den 24 november 2021, begärde att bli entledigad samma dag och valdes till nygammal regeringschef fem dygn därpå. Med en riksdagsmajoritet bärkraftig som ett hårstrå.

I denna ständigt kokande gryta kan vi kasta några politiska vildar, ännu fler misstroendeförklaringar, röda linjer som korsas oftare än gränsen till Norge och rekordhöga elpriser att skylla på någon annan. Samt förstås ett europeiskt krig vars inledande inrikespolitiska samförstånd snabbt var bortfläktat.

Vi har med andra ord haft fyra år av en politisk manege krattad för gräl och misstänksamhet. Det har på många sätt varit förödande.

Kan vi hoppas på och vädja om att vi slipper ytterligare fyra år av valrörelse? Flera avgörande politikområden formligen skriker efter breda uppgörelser med rötter i den mitt där de allra flesta väljare befinner sig. Energin är ett, liksom försvaret och inte minst skattesystemet.

Men det kräver att vi alla äntligen får vakna ur den ständiga valrörelsens febermardröm.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt