Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-vill-ni-motverka-kriminalitet-lat-hiphopen-vara-och-forbjud-alkohol-och-fattigdom/

Ledare

Erik Helmerson: Vill ni motverka kriminalitet – låt hiphopen vara och förbjud alkohol och fattigdom

Misstänkt.
Misstänkt. Foto: J Willz

Att rapparen Yasin är brottsmisstänkt är inget skäl att strypa tillgången till hans musik. Om alla förbudsivrare får gehör för sina utrensningskrav kommer ingen kultur värd namnet att finnas kvar.

Säg mig vilken konst du vill förbjuda och jag ska säga dig vem du är.

Nu har debatt uppstått (igen) kring svensk hiphop. Borde rapparen Yasin, misstänkt för stämpling till människorov, tystas? Hans musik tas bort från strömningstjänster? Ska P3 sluta spela den? Måste intervjun som SVT nyligen gjorde med honom plockas bort från bolagets strömningstjänst?

För mig är svaren enkla: Nej, nej, nej och ja.

SVT-intervjun med Yasin, utlagd i slutet av november, är ett insmickrande fiasko. Journalisten behandlar rapparen som ett nyfött barn. En fråga om mediebevakningen av Yasins häktning för mord formuleras så här: ”Vad har liksom varit ditt mentala krig under den processen?”

När till slut frågan kommer: ”Har du lämnat det kriminella bakom dig” svarar Yasin ”Kan vi ta nästa fråga?”. Ingen blir lyckligare än journalisten.

I skuggan av de nya misstankarna framstår intervjun som både naiv och cynisk. Public service måste kunna mycket bättre än så.

Det kommer aldrig gå att ta bort kriminaliteten genom att sluta spela den musik som glamoriserar den. Det är märkligt, men de som uttalar sig i sådana frågor låter alltid som om det är en isolerad diskussion. Just detta – i det här fallet hiphop – är skadligt, just det måste bort.

Men Yasin är, vilket skribenten Victor Malm nyligen konstaterade i Expressen, långt ifrån den första kulturutövare som själv är eller har varit kriminell och som beskriver detta i sin konst. Det vore märkligt om vi inte kunde ge människor ansvaret att ta del av kultur även från samhällets dunklaste sidor. Det är dessutom inte sällan den kulturen som är bäst.

Att rasa mot konstnärliga uttryck kan säkert kännas skönt i stunden, men det enda man kan hoppas på är att riva en och annan väderkvarn.

Världshistorien är en lång rad av pekfingrar som vill förbjuda – ”deplattformera” – olika typer av kulturyttringar. Min gissning är att redan Grug, den förste neandertalare att rista in en naken kropp på en grottvägg, blev föremål för het debatt. Var inte Grugs avbildning skadligt upphetsande?

Är du höger vill du ofta förbjuda hiphop. Kristna har av tradition hittat satanism i konst, muslimer letar hädelse och Muhammedavbildningar. Den nya vänstern jagar allt som antyder någon sorts -fobi.

Och alla tycker de andra har fel men att just deras skäl är godtagbara. Public service har till exempel sedan Bob Dylan fick skägg haft en tendens att gå upp i brygga för allt som andas ”uppror”.

Men om samtliga får sin vilja fram kommer inte mycket kultur finnas kvar, utöver något utslätat instrumental-tut och Folkpartiets kampsång.

Att rasa mot konstnärliga uttryck kan säkert kännas skönt i stunden, men det enda man kan hoppas på är att riva en och annan väderkvarn. Vinden lär fortsätta blåsa.

Det finns inget skäl att glamorisera Yasin som person. Men om man verkligen vill fokusera på sådant som bidrar till kriminalitet föreslår jag i stället för kultur till exempel alkohol, genetiskt arv, testosteron och fattigdom.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Hiphop
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt