Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/eu-bor-inte-vanta-pa-att-putin-stanger-av-gasen/

LEDARE

Ledare: EU bör inte vänta på att Putin stänger av gasen

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det troligt att Putin stänger av gasen till Europa i vinter.
Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det troligt att Putin stänger av gasen till Europa i vinter. Foto: John Thys/TT

DN 24/7 2022. Alternativet till att stänga av den ryska gasen är inte status quo. Det är att Putin gör det åt oss eller – ännu värre – att vi böjer oss för terrorregimens maktspråk.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Ursula von der Leyen var kristallklar när hon i veckan presenterade EU-kommissions strategi för att minska den europeiska gaskonsumtionen inför vintern. Kreml ”använder gasen som ett vapen”. Att Putin stänger av den helt är ett ”troligt scenario”. Det skulle utlösa en ”allvarlig recession”.

I praktiken har Ryssland redan mixtrat med flödena en längre tid. Kreml skar ner på exporten före kriget med falska hänvisningar till tekniska problem, och har fortsatt de senaste månaderna för försöka att tvinga EU-länderna att använda upp sina reserver. Ju mindre de blir, desto hårdare kommer ett ryskt totalstopp i vinter att slå.

EU-kommissionen vädjar därför till medlemsländerna att minska konsumtionen med 15 procent av genomsnittliga nivåer till nästa vår. Senast i oktober ska de nationella regeringarna ha redovisat hur de tänker gå till väga. Lyssnar de inte, inskärpte von der Leyen på onsdagen, kan uppmaningen bli ett krav.

Hennes varning är en tydlig vink om hur allvarligt läget är. Men siffran som EU-kommissionen föreslår vittnar också om Bryssels sänkta ambitioner. För några månader var förhoppningen att européerna skulle kunna minska gaskonsumtionen med en tredjedel till årsskiftet. Storkonsumenterna Tyskland och Italien sa blankt nej. Den dystra verkligheten är att konsumtionen för EU som helhet hittills bara har minskat med 5 procent sedan i fjol, enligt Kommissionen.

Det duger inte. Att minska gaskonsumtionen med 5 procent eller rentav 15 procent hjälper föga om Putin vrider av kranarna helt. Det har han goda skäl att göra. För även om Rysslands ekonomi befinner sig i fritt fall, kämpar även EU-länderna i motvind. Den ryska despoten är övertygad om att vare sig väljare eller politiker har viljestyrkan som krävs för att stå upp för Ukraina i längden.

I Italien föll regeringen i veckan, delvis för att koalitionspartierna inte kunde komma överens om hur långt landet bör gå i sitt stöd för Ukraina. Fler regeringar kan följa. Varför skulle inte Putin sätta ytterligare tryck i vinter när det verkligen känns?

Europa skulle deklarera för resten av världen att ekonomiska svårigheter väger tyngre än urskiljningslöst massmördande i ett grannland.

Ryssland måste motbevisas. Att låta Kreml diktera villkoren, till exempel genom att fredsförhandla ur en styrkeposition, är livsfarligt. Putin skulle tolka det som en signal att skruva upp trycket, inte skruva ner det – inte minst som han fortfarande skulle ha gasvapnet att tillgå i en framtida konflikt, kanske i Baltikum. ”Han förstår bara styrka,” som Angela Merkel varnade i juni. Hon vet.

För det handlar inte bara om Europas tillgång till gas och energipriser, utan även att Putin använder våra pengar till att finansiera sitt krig. Frågan är inte bara ekonomisk – den är säkerhetspolitisk och inte minst moralisk.

Ett bättre alternativ vore därför att föregripa Ryssland genom att strypa gasen först. På så sätt skulle EU åtminstone ta kontroll över sitt eget öde. Visst skulle det kosta enormt. Enligt bedömare kan gaspriserna för tyska hushåll i värsta fall sexfaldigas.

Även i Sverige skulle konsekvenserna bli kännbara eftersom våra ekonomiska band med Europa är så starka. Economist varnade häromveckan för en historisk ”missnöjets vinter” i hela Europa.

Men alternativet är ju inte status quo, utan att Putin själv stänger av gasen, eller – ännu värre – att vi böjer oss för terrorregimens maktspråk. Europa skulle då i praktiken deklarera för resten av världen att ekonomiska svårigheter väger tyngre än anfallskrig och urskiljningslöst massmördande i ett grannland som man har lovat att försvara.

Det måste undvikas till varje pris.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt