Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/eu-kan-aldrig-lata-orban-co-komma-undan/

LEDARE

Ledare: EU kan aldrig låta Orbán & Co komma undan

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Olivier Matthys/AP

DN 15/7 2022. Frågan om rättsstat och demokrati är existentiell för unionen. Ungern och Polen kommer att behöva välja mellan den inslagna vägen och medlemskapets alla fördelar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det offentliga rummet krymper. Fria kulturutövare och konstnärer tvingas flytta sin verksamhet in i hemmet i en modern motsvarighet till kommunisttidens ”lägenhetskonst”. Det berättar DN:s Sofia Nyblom i ett reportage från Ungern.

Det handlar inte om förbud eller om att någon fängslas. Men möjligheter att ställa i ordning en utställning eller sätta upp en pjäs på offentligt finansierade institutioner och scener försvinner för den med fel uppslag och idéer. För dem som stryker makten medhårs finns dock resurser.

Metoden påminner om hur det gått till när de ungerska medierna har tuktats. På pappret har lite förändrats. Pressfrihet råder. Men public service går sedan länge i regeringens ledband. Och en gång oberoende medier har köpts upp av affärsmän med koppling till premiärminister Viktor Orbán. I vissa fall med statligt finansierade lån.

Så har det gått till när Orbán tagit ett allt starkare grepp om det ungerska samhället.

Sedan 2020 har dessutom undantagstillstånd rått i långa perioder. Först på grund av pandemin, nu motiveras det med kriget i Ukraina och den ekonomiska krisen. Det ger regeringen möjlighet att styra genom dekret.

I onsdags publicerade EU-kommissionen för tredje gången sin årliga rättsstatsrapport. För tredje gången riktas stenhård kritik mot just Ungern. Det handlar om korruption och ett rättsväsende som inte försöker ta itu med den – i synnerhet ju högre upp och ju närmare makten man kommer. Och om medierna, den kontroll regeringen tagit över dem och de allt sämre villkor som journalister arbetar under.

Länderna kommer att behöva välja mellan den inslagna vägen och EU-medlemskapets alla fördelar.

När EU-länderna i slutet på 2020 kom överens om en jättefond för att finansiera medlemsländernas återhämtning efter pandemin tillfogades i sista stund rättsstatsvillkor. Ungerns pengar är frysta. Så måste det naturligtvis förbli.

Också Polen får sedvanlig kritik i EU-kommissionens rapport. Här handlar det i första hand om rättssystemets oberoende.

Även i fallet Polen är coronastödet fryst. Men faktum är att sedan Rysslands invasion av Ukraina har kommissionens syn på landet successivt tinat upp. Det talas om att pengarna från unionens pandemifond snart kan delas ut.

Det handlar om en vilja att belöna Warszawa för det stora ansvar som tagits, inte minst för mottagandet av ukrainska flyktingar. Säkert vädrar kommissionen också en strategisk möjlighet. Ungern och Polen har hållit varandra om ryggen, vilket räckt för att blockera riktigt tuffa åtgärder mot den andra när konsensus krävts. Kring Ryssland har dock en spricka uppstått – i Polen är man stenhårda, Orbán ser i Putin en frände. Kanske går det att spela ut Warszawa mot Budapest?

Och visst bör Polen ges hjälp med flyktingmottagandet. Men det ska handla om just det. Bryssel kan inte vifta undan sina egna rättstatskrav och vrida på kranen för coronapengarna. Det går heller inte att använda dem som ett strategiskt verktyg, och därmed blunda för ett lands övertramp.

Skälet till det är att frågorna om demokrati och rättsstat till syvende och sist är existentiella för EU. Samarbetet är inte bilateralt, där länder ger och tar men fortsatt bestämmer helt och fullt på hemmaplan. Unionen är ett integrationsprojekt, där makt flyttas från nationalstaten. För att det ska gå krävs samsyn kring gränserna för dess utövande – och att alla medlemmar faktiskt är demokratier.

Därför kan Bryssel aldrig svika i kraven på Ungern och Polen. Länderna kommer att behöva välja mellan den inslagna vägen och EU-medlemskapets alla fördelar.

Ämnen i artikeln

Ungern
Polen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt