Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/eu-maste-gora-det-dyrt-for-polens-regering-att-skrota-rattsstaten/

LEDARE

Ledare: EU måste göra det dyrt för Polens regering att skrota rättsstaten

Med Jaroslaw Kaczynski slocknar demokratin.
Med Jaroslaw Kaczynski slocknar demokratin. Foto: Konrad Zelazowski/Alamy Stock Photo

DN 9/10 2021. Polens regering och författningsdomstol hävdar att landets lag står över EU-rätten. Det är en antidemokratisk ursäkt som måste kosta.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Auktoritära ledare har alltid förstått vikten av att skaffa sig kontroll över medier och domstolar. Tidigt efter valsegern 2015 gjorde Polens regeringsparti PIS om tv och radio till propagandakanaler. Och undan för undan har rättsväsendet fyllts med lojalister som aldrig har något att invända mot landets starke man Jaroslaw Kaczynski.

EU har protesterat alltmer högljutt, eftersom utvecklingen strider mot rättsstatliga principer och unionens demokratiska värderingar. Nu har den polska författningsdomstolen svarat med en ren krigsförklaring: Polens grundlag står över EU-rätten.

En konkret strid har gällt den disciplinnämnd som har inrättats inom den polska högsta domstolen, och som exempelvis kan bestraffa jurister för beslut som regeringen inte gillar. EU-domstolen har krävt ett slut på arrangemanget. Det är naturligtvis motsatsen till ett oberoende rättsväsende.

Men som författningsdomstolen, numera Kaczynskis lydiga redskap, tolkar Polens grundlag har utslag i EU-domstolen inte längre någon betydelse. Att EU kräver böter för lagtrots betyder därför inte heller att Warszawa kommer att betala.

Andra länders medborgare kan rimligen inte förväntas staga upp en regering som hånflinar åt demokratin och rättsstaten.

Rättsliga tvister inom EU, mellan länder och mellan företag, måste avgöras någonstans. Ett av unionens fundament är att EU-domstolen smäller högst. Dess befogenheter har dock i vissa fall ifrågasatts även av författningsdomstolen i Tyskland och Frankrike.

Men det finns en grundläggande skillnad. Polens regering påstår att EU inte har rätt att blanda sig i vad nationella domstolar gör, vilket aldrig har varit sant. Och framför allt är det polska rättsväsendet inte längre självständigt från politiken, utan används av Kaczynski och PIS för att klämma åt exempelvis yttrandefrihet och rättigheter för hbtq-personer.

Huvudkonflikten kan sägas gå mellan den polska regeringen och oppositionen, snarare än mellan Polen och EU. Men unionen är till bland annat för att försvara demokratins grundvalar i alla medlemsländer.

Därför kan EU inte backa. De påtryckningsmedel som finns måste användas. Artikel 7 i EU:s fördrag gör det möjligt att dra in rösträtten för en medlem, men detta har visat sig tandlöst eftersom Polen och Ungern kan skydda varandra med sitt nationella veto. Däremot går det att dra åt bidragskranen för båda länderna.

EU har inrättat en stor återhämtningsfond som ska hjälpa till att dra i gång ekonomin efter coronapandemin. Polen har ansökt om 36 miljarder euro i bidrag och lån, men EU-kommissionen har hittills hållit inne utbetalningarna. Andra länders medborgare kan rimligen inte förväntas staga upp en regering som hånflinar åt demokratin och rättsstaten.

Polen har länge levt gott på EU-medel, särskilt ur fonderna för regionalpolitiskt stöd. Möjligheten att frysa de 121 miljarder euro som tillkommer landet de närmaste sex åren måste prövas.

Det här vet Kaczynski, liksom att över 80 procent av polackerna vill stanna i EU. Hans avsikt är knappast att lämna den lukrativa unionen, utan han hoppas att EU kommer att blinka först och ge sig in på någon luddig kompromiss.

Och det finns risker även för EU. Sprickan kan vidgas mellan Bryssel och andra länder i östra Europa, inte bara Ungern. Tyskland vill, av både ekonomiska och historiska skäl, undvika ännu värre slitningar med grannlandet Polen.

Men dialogen med Polens regering fungerar inte. Kraft och euro måste sättas bakom orden.

Sannolikt stundar en lång och smärtsam process. På den vägen finns dock i sinom tid den viktigaste kontrollstationen: de polska väljarna. Det går att rösta nej till Kaczynski, och ja till EU.

Ämnen i artikeln

Polen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt