Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/eu-maste-satta-harda-granser-for-huawei/

Ledare

EU måste sätta hårda gränser för Huawei

EU-kommissionens Margrethe Vestager lägger nät.
EU-kommissionens Margrethe Vestager lägger nät. Foto: Aris Oikonomou/AFP

DN 30/1 2020. Den kinesiska telekomjätten Huawei är en potentiell risk i de nya 5G-näten. EU och britterna måste samarbeta för att tygla den.

Det har tagit sin tid för Europa att få fart på utbyggnaden av 5G, nästa generations mobilsystem. Dessvärre har det också gått trögt att fundera över säkerheten, och att bestämma sig för hur den kinesiska telekomjätten Huawei ska hanteras.

På onsdagen presenterade i alla fall EU-kommissionen sin ”verktygslåda” med riktlinjer för 5G. Högriskleverantörer av utrustning ska kunna portas, helt eller delvis, men medlemsländerna får göra lite som de vill.

Varken Kina eller Huawei nämns vid namn. Fast det är vad det handlar om.

Kommunistdiktaturen Kina kräver av alla medborgare och företag att de bistår landets underrättelseväsen vid behov.

5G är betydligt snabbare än den gamla tekniken, vilket är kul för den som laddar ned filmer eller gillar dataspel men också användbart i allt från självkörande bilar till sjukhus. Investeringarna är därefter: dyra.

USA uteslöt i princip Huawei från sin hemmamarknad redan 2012, på grund av faran för att kineserna skulle montera in ”bakdörrar” i systemen som lämpade sig för spioneri, avlyssning eller sabotage. Under en tid har amerikanerna försökt få allierade länder att följa efter. Australien och Japan har gjort det. Europa har tvekat.

Huawei hävdar förstås att man aldrig skulle komma på tanken att lura sina kunder. Men kommunistdiktaturen Kina kräver av alla medborgare och företag att de bistår landets underrättelseväsen vid behov, och självklart att de underordnar sig det styrande partiets intressen.

En förklaring till koncernens internationella konkurrenskraft är väldiga statliga subventioner. När Huaweis finansdirektör greps i Kanada, på begäran av USA, hämnades Kina genom att fängsla två kanadensare. Något tvivel om kopplingen till regimen finns inte.

Trots USA:s påtryckningar beslutade den brittiska regeringen i tisdags att släppa in Huawei i sina 5G-nät. Däremot ska kineserna inte få en andel högre än 35 procent, inte komma nära de vitala delarna och inte kunna ha med exempelvis kärnkraftverk eller militär kommunikation att göra. En del experter ifrågasätter om den skiljelinjen går att dra.

Britterna anser dock att det är säkrare att luta sig mot fler leverantörer än Ericsson och Nokia, och att det blir billigare om Huawei också får vara med vid bordet. USA är irriterat, och antyder att det kan bli problem med underrättelsesamarbetet länderna emellan. Förutsättningarna för ett handelsavtal post-brexit lär också ha fått sig en törn.

EU-kommissionen följer i stort den brittiska linjen, men flera länder sliter med frågan. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill inte diskvalificera Huawei, till skillnad från delar av hennes eget parti. Ungern viftar bort alla betänkligheter. Sverige har en ny lag som möjliggör förbud för vissa företag.

För EU ställs en rad frågor av politisk, teknisk och ekonomisk natur. USA:s oro är inget hugskott. Samtidigt kan Donald Trump plötsligt få för sig att rentvå Huawei i utbyte mot någon handelsfördel. Kina kan för sin del bestraffa Europa, inte minst tysk bilindustri, om telekommarknaden stramas åt.

Enligt britterna går säkerheten att garantera, dels genom de begränsningar som läggs på Huawei, dels via noggranna inspektioner av utrustningen. Det är ett vågspel, som bland annat har med pengar och risken för förseningar att göra.

Men om EU och britterna följer samma strategi och stöttar varandra, helst med hjälp av likasinnade länder inklusive USA, finns det förhoppningsvis en chans att skapa ordning. Misstankar och erfarenheter kan delas, och om Huawei inte sköter sig väntar åtgärder.

Gärna 5G, men utrustat med nationell säkerhet.