Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

EU måste stötta Kanada mot Saudiarabien

Samar Badawi måste friges.
Samar Badawi måste friges. Foto: Alex Wong/Getty

DN 10/8 2018. Diktaturer gör, likt Saudiarabien mot Kanada, allt oftare utfall mot liberala demokratier som kritiserar dem för människorättsbrott. Därför måste den fria världen hålla ihop.

De senaste dagarna har Saudiarabien sparkat ut Kanadas ambassadör och plockat hem den egna från Ottawa. Riyadh har fryst handels- och investeringsavtal, ställt in direktflyg och satt punkt för ett studentutbytesprogram mellan de två länderna. På onsdagen beordrade saudiska pensionsförvaltare försäljning av kanadensiska aktier, obligationer och dollar.

Anledningen till de omfattande sanktionerna? Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kritiserade i förra veckan Saudiarabien för att människorättsaktivisten Samar Badawi fängslats. Och krävde att såväl hon som hennes bror, Raif Badawi – som sedan tidigare hålls fången – ska släppas. 

Riyadhs reaktion är på samma gång fullständigt hårresande och inte ett dugg förvånande. 

Freeland har rätt i sak. Raif Badawi har suttit fängslad sedan 2012 för att han ”förolämpat den islamiska tron genom elektroniska kanaler”. Han utsattes 2015 för ett blodigt, offentligt spöstraff. 

Samar Badawi har förföljts för sin del i kampanjen för att kvinnor ska få köra bil och för att hon bekämpat den lag som säger att varje kvinna måste ha en manlig förmyndare.

Brotten syskonen anklagas för och straffen som drabbat dem säger allt om den saudiska regimens vidrighet. Naturligtvis bör de omedelbart friges.

Den kanadensiska regeringen har dessutom en särskild skyldighet att tala för dem. Sedan 2012 bor Raif Badawis fru och barn i landet. 

Dessutom är det så här diktaturer i allt högre grad beter sig. Illgärningar på hemmaplan kombineras med utfall mot de liberala demokratier som kritiserar dem.

Riyadhs reaktion är samtidigt inte förvånande. Regimen är omvittnat ömhudad när det gäller kritik mot sina människorättsbrott – vilket Sverige fick erfara när utrikesminister Margot Wallström (S) för tre år sedan skarpt fördömde piskrappen mot Raif Badawi.

Dessutom är det så här diktaturer i allt högre grad beter sig. Illgärningar på hemmaplan kombineras med utfall mot de liberala demokratier som kritiserar dem.

Den kinesiska regimen är kanske den mest konsekventa förövaren. När dissidenten Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010 svarade Peking med sanktioner mot norsk laxexport. Protester från Sverige mot att den svenske medborgaren Gui Minhai hålls fängslad besvaras hotfullt.

Till viss del är diktaturernas mer aggressiva hållning ett resultat av en skiftande internationell maktbalans. När Kina växer i ekonomisk och politisk styrka ger det inte bara Peking en starkare ställning, utan också täckning för likasinnade regimer. 

Men det är också kopplat till att USA under Donald Trumps ledning har abdikerat från sin roll som den fria världens ledare. 

Washingtons inställning till mänskliga rättigheter – inte minst i Saudiarabien – har alltid präglats av ett mått av hyckleri. Men USA:s försvar av frihet var aldrig endast en läpparnas bekännelse. Supermakten har i mer än ett halvsekel spelat en nyckelroll i att understödja demokratins ställning i världen. 

Vita husets krassa konstaterande att Kanada och Saudiarabien får lösa sina problem själva understryker den amerikanska kursändringen. Det är emblematiskt för en president som hellre är vän med Vladimir Putin än kollegorna i Nato.

Diktaturernas framflyttade positioner i kombination med den amerikanska abdikationen innebär att resten av den fria världen måste hålla ihop. Genom sin ekonomiska styrka och förmåga att koordinera Europas demokratier har EU en särskilt viktig roll. 

Den svenska regeringen bör arbeta för att unionen sluter upp bakom Kanada.      

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.