Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/europas-invanare-vet-vilka-varden-ukraina-strider-for/

LEDARE

Ledare: Europas invånare vet vilka värden Ukraina strider för

Italiens Mario Draghi, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz på besök hos Volodymyr Zelenskyj i Kiev förra veckan.
Italiens Mario Draghi, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz på besök hos Volodymyr Zelenskyj i Kiev förra veckan. Foto: Ludovic Marin/TT

DN 24/6 2022. Alltmer pekar på att Putin kommer att strypa den europeiska gasen till vintern.

EU bör föregripa honom – och inte utgå från att européerna inte är beredda att betala priset för att stå upp för Ukraina.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Konflikten mellan Ryssland och EU över kriget i Ukraina hårdnar. Den nya brännpunkten är Litauen. Baltstaten stoppar tågtransporter av varor som berörs av EU:s sanktioner från Ryssland till enklaven Kaliningrad mellan Litauen och Polen, som är huvudbas för den ryska Östersjöflottan.

Kreml hotar med allvarliga motåtgärder vilket oroar dem som fruktar en rysk ockupation av den 65 kilometer korta Suwalkikorridoren mellan Kaliningrad och Belarus, den enda landremsa som binder samman Europa med Baltikum. EU ger självklart Litauen full uppbackning.

Än så länge rör det sig mest om retoriskt gruff. Ryssland når Kaliningrad obehindrat sjövägen och en ockupation av Suwalkikorridoren ligger rimligen inte i korten. Det skulle innebära en krigsförklaring mot Nato.

En mera trolig upptrappning är att Kreml förr eller senare helt stryper leveranserna av gas till Europa, sannolikt i höst. Putin har begränsat flödena kraftigt den gångna veckan, varför priserna har rusat i strategiskt viktiga konsumentländer som Tyskland och Italien.

Fler än 6 av 10 européer anser att det är viktigt att försvara europeiska värden som demokrati och personlig frihet även om det innebär högre priser och sänkt levnadsstandard.

Internationella energirådet IEA varnar att syftet kan vara att tvinga européerna att använda upp sina strategiska reserver för att göra ett totalstopp i vinter mer kännbart. Organisationen uppmanar indirekt Tyskland att skjuta den planerade nedstängningen av landets resterande kärnkraftverk på framtiden och EU-länderna i stort att förbereda gasransoneringar.

Förhoppningvis är det inte mot denna fond man ska se regeringscheferna Macron, Scholz och Draghis besök i Kiev förra veckan. Men känslan är svår att skaka av sig, särskilt efter att Scholzs utrikespolitiska rådgivare Jens Plötner i måndags uppmanade EU att fokusera mindre på tyska stridsvagnar i Ukraina och mer på unionens långsiktiga relationer med Kreml.

Det är på sätt och vis begripligt. Europa går en tuff tid till mötes. Inflationen är den högsta på decennier. Europeiska centralbanken ECB spås höja räntorna kraftigt för att betvinga den. I länder som Frankrike, Italien och Grekland pyser det ekonomiska och politiska missnöjet sedan gammalt. Ett gasstopp kommer att fördjupa problemen ytterligare.

Kruxet är att Putin inte kan talas till rätta – ”styrka är det enda språk han förstår”, som Tysklands exkansler Angela Merkel bittert konstaterade häromveckan under sitt första offentliga framträdande sedan krigsutbrottet.

Den till synes paradoxala men rimliga motåtgärden vore därför att föregripa Putin och strypa gasen först. På så sätt kan Europa åtminstone ta kontroll över sitt eget öde. De ryska gasflödena har i själva verket reducerats från 40 till 20 procent av den totala konsumtionen sedan krigsutbrottet. Att ersätta det sista är svårast, mest för att alternativen nu i praktiken är uttömda. Konsekvenserna kommer att kännas. Men det skulle de också göra för Kreml – gasexporten är viktig för statskassan.

Politiker, också i Sverige, bör vara tydliga med att det har ett pris att stå upp för Ukraina och mot Putin. Framför allt bör de inte utgå från att folk vägrar att betala det.

Fler än sex av tio européer anser att det är viktigt att försvara europeiska värden som demokrati och personlig frihet även om det innebär högre inflation och sänkt levnadsstandard, visar en färsk mätning som bygger på svar från 26 000 européer. Och nio av tio har inget till övers för Putins Ryssland.

Europas invånare vet vilka värden som står på spel i Ukraina.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt