Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/fel-att-gora-uppror-mot-amerikaners-ratt-att-rosta/

Ledare

Ledare: Fel att göra uppror mot amerikaners rätt att rösta

Illustration: Magnus Bard

DN 4/4 2021. En bitter strid rasar i USA om vem som får rösta och hur. Bäst vore om oberoende myndigheter, inte partiska politiker, skötte reglerna.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
USA-valet 2020

Presidentvalet 2020 var i grunden ett gott exempel på demokrati. Fler amerikaner än någonsin deltog, deras röster räknades proffsigt och noggrant trots pandemin. Utslaget var tydligt, i röster och elektorer: Joe Biden vann mot Donald Trump.

Efterbörden var desto snaskigare. Trump hävdade att fusk av monumentala proportioner låg bakom hans nederlag. Domstolarna såg inte en gnutta bevis för det. En våldsam hop av presidentens fans stormade Kapitolium för att stoppa maktskiftet. Och republikanska kongressledamöter ville underkänna hela valresultatet.

En rad studier av tidigare val har visat att fusk är extremt ovanligt i USA. Inte heller den undersökningskommission Trump tillsatte 2017 hittade några spår. Lögnerna om 2020 har ändå blivit sanning i stora delar av det republikanska partiet. För dem är lösningen inte att skaffa ett mer attraktivt politiskt budskap, utan att ändra spelreglerna.

I 43 delstater har republikaner nu lagt över 250 lagförslag med syfte att begränsa valdeltagandet. Det är inte alldeles nytt. Redan förut har partiet försökt göra det bökigare att rösta, framför allt för unga och svarta som antas luta åt Demokraterna. Regler om att bara godkänna vissa id-handlingar är ett exempel. Eftersom post- och förtidsröstning ökade kraftigt 2020, som följd av pandemin, görs också ansträngningar att begränsa de möjligheterna.

Valdeltagande är ingen hiss som mekaniskt går upp eller ned beroende på vilka knappar som trycks in.

Republikanerna skyller på att förtroendet för valprocessen har gått förlorat. Men i så fall är huvudskälet deras egna påhitt och konspirationsteorier.

Demokraterna i kongressen har svarat med en 800 sidor tjock katalog av ändrade valregler. Poängen är i första hand att införa federala bestämmelser som delstatskongresserna, där Republikanerna har majoritet i flest, inte kan övertrumfa. Därtill finns alla möjliga krav till exempel när det gäller kampanjfinansiering.

Fast även om Demokraterna har rätt i sin allmänna ambition att förenkla röstningen så att fler kan och vill delta, finns det onödiga och tvivelaktiga inslag även i deras paket Att låta partiernas valarbetare åka runt och samla in förtidsröster för att sedan hälla dem i urnan innebär uppenbara risker.

Dessvärre uppfattar båda de stora partierna striden om valreglerna som existentiell. Republikanerna fruktar att frikostiga rättigheter skulle beröva dem chansen att vinna. Demokraterna ser sina motståndare som rasistiska antidemokrater, alltid ute efter att föreviga trumpismen.

Antagligen har båda fel i premisserna. Valdeltagande är ingen hiss som mekaniskt går upp eller ned beroende på vilka knappar som trycks in. Att det var osedvanligt högt förra året berodde delvis på poströstningen, men också på att många kände sig engagerade. Donald Trump mobiliserade såväl republikaner som demokrater, för och emot. Olika försök att manipulera processen kan ha samma oförutsägbara effekt, genom att utlösa motreaktioner. Väljarna utmanövrerar helt enkelt politikerna.

Det finns forskning som visar att ingreppen för att underlätta eller försvåra röstning sällan ger förväntat utfall. Likafullt gör partierna allt för att maximera fördelar i systemet, och betraktar andra sidan som ondskan personifierad.

Tyvärr är det i dag partiska republikaner och demokrater som skriver röstregler och ritar upp gränser för valkretsar. Därefter ska det grälas i domstol. Det naturliga vore i stället att låta oberoende myndigheter göra manualen. Målet måste vara att dels få många att rösta, dels skapa rättvisa över hela landet.

Ingen har gjort mer än Donald Trump för att rasera tilltron till den amerikanska demokratin. Men skadan är inte obotlig.

Ämnen i artikeln

Bard
Donald Trump
Joe Biden
Demokrati
Demokraterna

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt