Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 23:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/fem-skal-att-inte-rosta-pa-stefan-lofven/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Fem skäl att inte rösta på Stefan Löfven

Det finns alternativ.
Det finns alternativ. Foto: Sören Andersson/TT

V-samarbetet, utrikespolitiken och socialdemokraternas traditionella makthunger. Det är tre av flera goda anledningar att inte rösta på Stefan Löfven på söndag.

VAL 2018

Samarbetet med Vänsterpartiet. ”Jag är redo att bli vice statsminister.” Det slog Jonas Sjöstedt (V) fast på Twitter häromdagen. Vänsterpartiets röda tuppkam växer i takt med framgångarna i opinionsmätningarna. 

Hur mycket inflytande är Stefan Löfven villig att ge detta antifrihetliga, företagarfientliga parti? Det vet vi inte. En indikation är frågan om privata alternativ i välfärden, där svansen viftade kraftigt med hunden. Så till den grad lyckades V driva S framför sig att Ilmar Reepalus extremt kritiserade utredning om vinstförbud gick hela vägen till riksdagen. 

I stället för att söka kompromisslösningar över blockgränsen dundrade S vänsterfalang på med V-stöd. Svenska företagare kan få anledning att sova oroligt.

Utrikespolitiken. Den feministiska inriktningen på UD har fått kritik, men betydligt värre har varit turerna kring Saudiaffären, Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd och våra relationer till Israel. Margot Wallström, ett av partiets starkaste kort i förra valrörelsen, har gång på gång sänkt Sveriges internationella anseende.

Vår utrikesminister har portats från Israel och tagit så högljudd ställning för den palestinska sidan att Tel Aviv helt slutat lyssna. Saudiaffären sköttes så klantigt att självaste kungen fick gjuta olja på vågorna. Och det är bara att hoppas att åratal av forskning en dag kommer att bringa klarhet i exakt vilka delar av diplomatvärldens korrupta maskineri som UD smorde för att S skulle få sin eftertraktade tillfälliga plats i FN-gräddan.

Ekonomin. Mitt i högkonjunkturen står fortfarande stora grupper – främst nyanlända – långt från arbetsmarknaden. Stefan Löfvens löfte om EU:s lägsta arbetslöshet visade sig vara lika värdefullt som en trehundralapp. 

I stället för att förbättra villkoren för små och medelstora företag har finansminister Magdalena Andersson ägnat mandatperioden åt kraftiga skattehöjningar. Vi går mot en sannolik lågkonjunktur och bostadskris – då behövs en regering som har mer kreativa idéer än det eviga ”höj skatten”.

Margot Wallström, ett av partiets starkaste kort i förra valrörelsen, har gång på gång sänkt Sveriges internationella anseende.

Transportstyrelsen. I juni skrevs det senaste kapitlet i en skandal som vi knappast ännu sett slutet på. Då kritiserades regeringen Löfven av Konstitutionsutskottet för den skandalöst valhänta hanteringen av Transportstyrelsens it-läcka. En bakdörr till hemliga uppgifter hade lämnats vidöppen under Löfvens skift varpå regeringen gjorde sitt bästa för att mörklägga skandalen. 

Dåvarande inrikesministern Anders Ygemans försäkran att han sannerligen hade informerat Stefan Löfven om han bara hade hittat en lämplig lokal gav i alla fall ett skratt mitt i misären.

Maktfullkomligheten. ”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och att behålla den.” Det konstaterade författaren Vilhelm Moberg redan på 1950-talet, i dag hade han haft liten anledning att ändra uppfattning. ”Vi socialdemokrater står till förfogande för att leda en koalitionsregering”, uttrycker sig Löfven på DN debatt vilket är ungefär som att göra en uppoffring genom att tränga sig först i glasskön.

Denna svulstiga självbild bör S punktera en gång för alla. Visst kan valresultatet i dagens svajiga läge tvinga fram nya koalitioner, men vem som ska leda dem är en förhandlingsfråga och ingen gudagiven självklarhet. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.