Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/fina-ord-om-antisemitismen-lofven-nu-vill-vi-se-handling/

Ledare

Fin markering om antisemitismen, Löfven – men nu vill vi se handling

Tragiskt men nödvändigt: polis utanför synagogan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

DN 31/10 2019. Det är utmärkt att Stefan Löfven vill rensa bort antisemitismen ur sitt eget parti. Däremot är det svårbegripligt att han kallar judehatet, med dess långa tradition här i landet, för ”osvenskt”.

Stefan Löfven höjer i DN:s intervju på onsdagen rösten mot antisemitismen, och det är välkommet. Det är långt ifrån första gången statsministern markerar, men denna gång är det med något större skärpa och tydlighet än vanligt:

”Ingen person som (skriver under på slagordet ”krossa sionismen”) hör över huvud taget hemma i socialdemokratin. Då ska man inte vara en del av vårt parti”, säger han. Det måste vara besvärlig läsning för de ”Israelkritiker” som återkommande är ute i antisemitismens tassemarker, som är det i egenskap av socialdemokrater och som tycks oförmögna att kritisera Israels politik utan att hemfalla till antisemitiska schabloner.

Förhoppningsvis är det också en väckarklocka för det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU som skanderade dessa ord på första maj i Malmö och som sedan länge brottas med mer eller mindre extremistiska falanger. 

Stefan Löfven poängterar också att omskärelse ”är en del av religionen, och av respekt för religionen så ska det vara tillåtet (...) Religionsfrihet i Sverige är viktigt, och omskärelse är en del i judendomen.” 

Det går inte att leva som jude i Sverige om man inte tillåts att följa religionens grundläggande traditioner.

Borgerliga politiker och opinionsbildare som efterlyser samarbete med SD borde göra en liknande analys som Löfven.

Däremot är det mycket svårt att förstå varför statsministern betecknar antisemitiska uttryck som ”osvenska”. Vårt land har en lång, skamlig tradition av judehat från medeltiden in i våra dagar. Det förändras inte av det faktum att invandringen från bland annat Mellanöstern har fört med sig nya antisemitiska uttryck och nya, akuta hot mot de svenska judarna.

Hatet och hoten kommer från just de som DN:s Niklas Orrenius beskriver i intervjun: ”Svenskar av olika ursprung, förenade mot en gemensam fiende.”

När nu Stefan Löfven gjort dessa viktiga markeringar är det dags att gå till handling. Som partiledare kan han inte vila förrän alla antisemitiska uttryck är raderade ur partiet, inte minst dess ungdomsförbund. Något annat än nolltolerans är, för att använda hans eget favorituttryck, helt oacceptabelt.

Likaså måste regeringen fysiskt trygga de judiska församlingarna. Attentat mot synagogor och församlingslokaler sker över hela världen, senast i tyska Halle där bara bastanta säkerhetsdörrar stod i vägen för vad som med stor sannolikhet hade blivit en massaker på helgfirande judar.

De summor som fördelats via bland annat Kammarkollegiet och Polisen är inte tillräckliga för att säkra det svenska judiska församlings- och föreningslivet.

Det är dessutom av största vikt att få stopp på den nyare antisemitismen, den med rötter i invandring från Mellanöstern. Här spelar skolan en stor roll, liksom andra utbildningsinsatser. Lärarna måste ges stöd så att de orkar stå emot propaganda och hatspråk från elever som smittats med judefientlig retorik och gärna för viruset vidare.

I intervjun erkänner såväl Stefan Löfven som S-veteranen Jan Nygren att det finns klara problem med antisemitism även inom den egna rörelsen. Det är värt respekt. En motsvarighet vore att borgerliga politiker och opinionsbildare som efterlyser samarbete med Sverigedemokraterna gjorde en liknande analys.

Hur fritt från antisemitism är i dag det parti vars företrädare skämtar om att sparka på judar? Vars höjdare sprider antisemitiska konspirationsteorier om finansmannen George Soros, centraleuropeiska populisters hatobjekt nummer ett? Vars lokalpolitiker näthatar människor med ”judiskt blod i sina ådror”?

Ta gärna starkare och oftare avstånd från allt detta, SD-samarbetets vänner. Förklara samtidigt hur ni ska försäkra er om att dessa starka underströmmar inte på något sätt kommer att påverka den politik ni ämnar föra med partiets stöd.