Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/flyktingarna-blir-vapen-i-diktatorns-hander/

LEDARE

Ledare: Flyktingarna blir vapen i diktatorns händer

Bottenlös cynism: Flyktingar vid polska gränsen.
Bottenlös cynism: Flyktingar vid polska gränsen. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA/TASS/Sipa USA

DN 10/11 2021. Tragedin vid gränsen mellan Polen och Belarus är inte en ”flyktingkris”. Det handlar om en diktators hybridkrigföring mot EU. Alexandr Lukasjenko måste bort.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Krisen eskalerade i helgen. Då trappade Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator, upp sitt hybridkrig mot EU genom att slussa tusentals människor mot den polska gränsen.

Sedan dess har ett hänsynslöst och djupt ovärdigt spel tilldragit sig i områdena kring gränsen. Män, kvinnor och barn – spädbarn – trycks mot taggtrådsstängslen av belarusisk militär. Polska styrkor trycker dem tillbaka. På natten sover de vid stängslet, i minusgrader. Flera personer har avlidit.

Tidigare har Ryssland anklagats för att bedriva liknande cyniska aktioner mot Norge och Finland, men det som nu orkestreras av Aleksandr Lukasjenko är på en ny nivå. Belarusiska ”resebyråer” lurar flyktingar till landet och sänder dem direkt till gränsen mot EU. För detta får migranterna enligt The Guardian betala upp till 20 000 euro (185 000 kronor). De har fått löften om en enkel väg till friheten i Europa men hamnar som mänskliga vapen i händerna på en diktator.

På måndagen hölls ett seminarium på tankesmedjan Frivärld i Stockholm som ett led i smedjans pågående projekt om demokratikampen i Belarus. Deltagare var bland andra doktoranden Alesia Rudnik, ordförande för exilbelarusiernas svenska organisation, och M-politikern Gustaf Göthberg. De var eniga om att EU:s politik gentemot Lukasjenkos regim i alltför hög grad präglas av respons snarare än proaktivitet.

”Det spelar ingen roll vad EU gör, Lukasjenko kommer på något nytt”, säger Alesia Rudnik. Göthberg fyller i:

”Han lät kapa ett plan (med regimkritikern Raman Pratasevitj ombord) och EU införde sanktioner mot flygbolag. Nu har Polen byggt ett stängsel vid gränsen, men Lukasjenko skickar allt fler flyktingar. Det behövs en långtgående strategi.”

Konflikter med Belarus avgörs inte förrän Alexandr Lukasjenko försvinner.

Eskaleringen vid den belarusisk-polska gränsen är alltså i grund och botten inget ”flyktingproblem”. I stället handlar det om en desperat, isolerad diktatur som tar till alla medel för att utöva påtryckningar mot Europa, och som inte ens skyr att hänsynslöst utnyttja de mest utsatta människor.

Lösningen är naturligtvis inte att ge efter för påtryckningarna, att lätta på några sanktioner eller ge Lukasjenko någon annan öppning. Det skulle bara ge honom incitament att utnyttja ännu fler människor i sin hybridkrigsföring.

Samtidigt måste Bryssel verka för större öppenhet, både från Belarus och Polen, om vad som sker vid gränsen samt kring migranternas situation.

Men så länge Alexandr Lukasjenko är kvar vid makten är det dessvärre svårt att se något slut på konflikten med Belarus. EU och resten av den fria världen måste därför arbeta långsiktigt för en demokratisering av landet. Sanktioner mot företag och individer må vara nödvändiga men de är inte tillräckliga. Det handlar också om en långsiktig plan för maktskifte med utökat och konkret stöd till oppositionen i landet och diasporan.

I samband med valet på sensommaren 2020 öppnades ett demokratins fönster på glänt i Belarus. Lukasjenkos valfusk var uppenbart, men protesterna var massiva och diktaturen tycktes stå på knäna. Nu tycks fönstret ha brutalt slagits igen.

Men, som Gustaf Göthberg uttryckte det på Frivärldseminariet: Lukasjenko lever på lånad tid. Han är snart 70 år, saknar efterträdare, har kört landets ekonomi i botten och är djupt avskydd av den egna befolkningen. För att klamra sig kvar vid makten är han helt beroende av Vladimir Putins välvilja. Oppositionen mot honom är enad.

En sådan diktator kommer till slut att falla.

Ämnen i artikeln

Polen
Belarus

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt