Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Förhoppningsvis har S inte vinglat färdigt än i skolpolitiken

DN 22/8 2018. Socialdemokraterna har ofta bytt fot i skolpolitiken de senaste åren. När det gäller friskolorna bör partiet göra det en gång till.

På tisdagens debattsida i Svenska Dagbladet slår sig gymnasieminister Anna Ekström och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ordentligt för bröstet för att Socialdemokraterna omprövat sin skolpolitik. 

De menar att S tidigare inte tillräckligt betonade vikten av kunskap och lärarnas roll i klassrummet, men att partiet nu gör så. Och de slår stolt fast att S gjort upp med en övertro på marknadslösningar inom utbildningssystemet. 

"Omprövning" är dock väl generöst för att beskriva S kursändringar i skolpolitiken de senaste åren. 

Att partiet mjukat upp sitt reflexmässiga motstånd mot betyg, nationella prov och katederundervisning är förvisso välkommet. 

Men det är nog snarare ett resultat av att "flumskolan" var svår att försvara inför väljarna – och framför allt dem med barn i skolåldern – än eftertänksamma policyseminarier.     

På samma vis framstår vinstmotståndet främst som en form av populism, särskilt som Reepalu-utredningen paketerats i demagogiskt tal om "barn på börsen". Och, naturligtvis, som en realpolitisk konsekvens av samarbetet med Vänsterpartiet.

Nej, "vinglande" passar nog bättre för att beskriva Socialdemokraternas skolpolitiska fotbyten.

Samtliga allianspartier har i dag en rätt nykter syn på det fria skolvalet.

Ekström och Thorwaldsson uppmanar också borgerligheten att överge sin "tro på marknadslösningar i skolans värld". Det är en märklig vädjan. Samtliga allianspartier har i dag en rätt nykter syn på det fria skolvalet. 

Det finns snart sagt ingen som förnekar att nuvarande system har brister. Friskolor är överlag något mer benägna att dela ut glädjebetyg än sina kommunala motsvarigheter. Valfriheten har säkert bidragit till att barn från olika samhällsklasser i allt högre grad går i olika skolor – men boendesegregationen är den riktiga boven i dramat. Och det finns självklart enskilda aktörer som gör vinst genom att försaka kvalitet. 

Allt det här är skåpmat för borgerliga skolpolitiker. 

Men de ser också att friskolornas inträde har haft positiva följder. Nya aktörer har inneburit nya sätt att arbeta på – vilket sedan även haft goda effekter på kommunala skolor. 

Dessutom har rätten att välja skola ett egenvärde. Det uppskattas både av föräldrar och av barn som hamnat någonstans där de inte trivs.

Dessa insikter var anledningen till att allianspartierna omfamnade friskolekommitténs slutbetänkande, som innebar ett ja till valfriheten men med tuffare regleringar. 

Det gjorde Socialdemokraterna också – innan partiet tog Sjöstedt i båten och omfamnade vinstbegränsningar.

När krutröken från valrörelsens dueller har lagt sig är det förhoppningsvis där någonstans som S landar igen.  

Att vingla tillbaka blir visserligen inte helt enkelt. Partiet har investerat mycket i Reepalu-utredningen. Går V kraftigt framåt lär flåset från vänster försvåra ett skifte mot mitten.

Men det är nödvändigt. Dels för att ge skolsystemets olika aktörer den långsiktighet som krävs och för att de nya regleringar som behövs ska komma på plats. 

Dels för att fokus ska kunna flyttas till skolans riktiga ödesfrågor, som handlar om hur fler duktiga och drivna personer ska kunna rekryteras till och hållas kvar i läraryrket. 

Dessutom kommer slopandet av Socialdemokraternas "vinster-i-välfärdenpopulism" vara nödvändigt om de blocköverskridande uppgörelser som kommer att krävas efter valet ska bli möjliga.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.