Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/forsvarsbluffaren-avslojar-sveriges-sarbarhet/

Ledare

Försvarsbluffaren avslöjar Sveriges sårbarhet

Bättre sent än aldrig. Foto: Ali Lorestani/TT

DN 15/1 2020. Det svenska ”kontrollsamhället” silar mygg och sväljer kameler. Nu kan en falsk officer få en rad hemliga tjänster inom Försvaret och en kriminell ha sju olika identiteter. 

Storebror ser dig. Svenskar tycks sedan decennier ha ett särskilt gott öga till ”1984”, George Orwells roman om övervakningssamhället. Vi ansåg oss länge vara ett ovanligt bevakat folk, med överdriven användning av personnummer, noggranna register och återkommande folkräkningar där vi var tvungna att uppge allt utom alla våra sexpartner sedan puberteten.

Men den senaste folk- och bostadsräkningen hölls 1990. Nu är problemet inte för mycket kontroll utan för lite.

DN:s avslöjande av den falske officeren är ett frapperande exempel. Genom att förfalska sina meriter tycks mannen ha fått varenda topphemlig tjänst som Försvaret kan erbjuda. Information om mannens bluffar tycks inte ha saknats. Såväl Försvarsmakten som justitieministern och försvarsdepartementet ska ha informerats om att han var olämplig ur säkerhetssynpunkt. Men informationen fumlades bort och mannen blev efter lång militär karriär stabschef för FN-insatsen i Mali.  

Ekot från skandalen kring Transportstyrelsen i mitten av 2010-talet hörs tydligt. Även där handskades myndigheterna synnerligen vårdslöst med uppgifter som borde vara inlåsta i det tjockaste kassavalvet. Även där gick trådarna ända upp i en S-regering.

Nu rapporteras åter om hur svenska myndigheter handskas med människors identiteter. SVT Nyheter har i dagarna berättat om det omfattande identitetsfusket bland kriminella. Redaktionen följde tre brottslingar som tillsammans har 38 olika identiteter: ”Ett stort samhällsproblem”, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Ekot från skandalen kring Transportstyrelsen i mitten av 2010-talet hörs tydligt.

Och det har inte blivit mindre av den vårdslösa hanteringen av samordningsnummer. I Dagens samhälle beskrev Demoskops opinionschef Peter Santesson nyligen hur många chanser regeringen haft att rensa upp i djungeln med dessa nummer, som ges till personer som har kontakt med svenska myndigheter men inte bor här permanent. 

2017 kom larm dels från slutbetänkandet om välfärdsbrottslighet, dels från Skatteverket, som flera gånger och med ökad irritation påpekat för regeringen att något måste göras. 

”Regelverken och tillämpningen för samordningsnummer skapades i en tid när den internationella rörligheten bland människor var betydligt mindre än i dag”, skrev verket i sin analys av samordningsnumren: ”Riskerna har ökat för att individer eller grupper utnyttjar det svenska välfärdssystemet på ett otillbörligt sätt, eller själva blir utnyttjade.”

Och det är just det. Medan kontrollen riskerar att bli överdriven för laglydiga medborgare är den för otillräcklig för den som utnyttjar och utnyttjas.

På tisdagen annonserade finansminister Magdalena Andersson äntligen en åtstramning av reglerna för samordningsnumren. Det kommer inte att räcka. 

Ökad byråkrati och kontrollnivå är aldrig eftersträvansvärt i sig. Men någon gång når man en punkt där öppenhet, enkelhet och tilltro till medborgarna blir för enkla att missbruka.

Att vi nu är där märks genom att hundra människor kan vara registrerade på samma adress i södra Stockholm. Genom att tio så kallade bilmålvakter tillsammans står som ägare till nästan 15 000 fordon. Genom att svart arbetskraft utnyttjas, att personer som dömts till utvisning kan stanna i Sverige och att miljardbelopp som behövs i välfärden betalas ut till fel personer.

En del motåtgärder borde vara självklara, som ökat myndighetssamarbete, att strama upp samordningsnumren och införa regler för hur många bilar en person får äga. Andra är mer politiskt känsliga och måste noggrant vägas mot integriteten.

Risken är att livet kommer att bli en aning jobbigare. Men Sverige blir förhoppningsvis säkrare.